«Seria una llàstima que un gran partit de bàsquet quedés embrutat per una discussió sobre si una falta ho era o una altra no ho era». L'exbase del Caja San Fernando de l'ACB i actual entrenador del Múrcia, Rafa Monclova, no volia ahir que el focus se centrés en els tres últims minuts. I, encara que tingués raó que Girona i Múrcia van jugar un bon partit, segurament amb més intensitat que encert en molts moments, els gairebé 2.000 espectadors que es varen acostar ahir fins a Palau Sacosta (incloent-hi aquí Pau Gasol i la seva dona Catherine McDonnell), van veure com la victòria visitant per 61-70 es va acabar decidint en un final dels que no fan cap bé al bàsquet.

Anem a la pel·lícula dels últims tres minuts. Patrick Whelan, màxim anotador del partit, va posar el seu equip per davant 61-62 i, després d'un parell d'atacs fallats per cada equip, Sevillano encarava la cistella en una penetració que, quan semblava que tornaria a capgirar el marcador, va ser intepretada com a falta en atac pels àrbitres. Era la cinquena falta del badaloní. El públic de Palau i la banqueta local salten indignats. Però no hi ha marxa enrere. Faltava poc més d'un minut, el Múrcia seguia gua­nyant per un punt i, a sobre, tenia la pilota. En els tres següents atacs cap dels dos equips va anotar, incloent aquí una discutible falta en atac de Víctor Moreno, i així es va entrar en els darrers segons de partit encara amb 61-62 i amb el Múrcia buscant Whelan, que va forçar una penetració i va acabar estavellant-se contra la defensa local. Aquest cop, però, no va ser falta en atac. Sinó de Víctor Moreno. El públic de Palau brama en contra dels àrbitres i el veterà Albert Sàbat «menja l'orella» a un dels dos fins que li xiulen tècnica. El base de Llagostera seria desqualificat perquè al principi del partit havia comès una antiesportiva (eliminat amb només dues faltes) i, entre una cosa i l'altra, Whelan anava a la línia per tirar tres lliures a manca de només vint segons per acabar el partit. No va fallar: 61-65. Àlex Formento va demanar temps mort, però la remuntada era més que complicada. El Girona tampoc anotaria en el següent atac i una nova possible falta sobre Víctor Moreno que els àrbitres no varen considerar va acabar amb Formento perdent definitivament els nervis entrant fins a mitja pista escridassant els àrbitres. Desqualificant de llibre.

Els tirs lliures van eixamplar la diferència final fins a nou punts (61-70). El públic estava encès contra els àrbitres, segurament amb la seva part de raó, però la realitat és que el Bàsquet Girona havia perdut contra un rival directe un partit que a l'inici del tercer quart dominava per 13 punts (41-28). Un partit en què, en la primera meitat, els d'Àlex Formento havien apagat molt el talent ofensiu dels murcians. Un equip pensat per pujar on, per exemple, l'MVP de la passada jornada, Cliff Robinson, semblava impotent per superar Mor Niang. Des del pivot senegalès fins a Hester passant per Sevillano, el Bàsquet Girona havia arribat al descans mostrant-se superior al Múrcia. La reacció visitant de la mà de Whelan i Solarin en el tercer quart (del 37-26 del descans es va passar al 47-46 ) va ser un mal presagi del que vindria. Una cara o creu final en el qual els espectadors de Palau van veure com se'ls esborrava de la memòria els mèrits del seu equip a la primera meitat indigna-ser amb els àrbitres i per presenciar una derrota de les que compten per a la segona fase, Sàbat desqualificat per una tècnica a vint segons del final amb el partit encara viu, Formento guanyant-se la tècnica sortint a protestar a mitja pista, Sevillano discutint amb els àrbitres camí de vestidors... Res de bo per al bàsquet.