El proper diumenge 10 de maig Sant Esteve d'en Bas es convertirà en el punt de partida de l'edició número 23 de la Marxa Cicloturista Terra de Remences, organitzada pel Club Ciclista Bas, que celebra els seus 40 anys. «De moment no tenim res en ment per commemorar-ho. És molt aviat encara. Però de ben segur que farem alguna acció», aclareix un dels seus dirigents, Antoni Fité. Una marxa de prestigi a Catalunya, on es congreguen any rere any un gran número de ciclistes, prop de 3.000. «No ha vingut tot de cop. Al principi, fa vint-i-tres anys, només 280 valents amb les seves bicicletes s'apropaven a Sant Esteve per realitzar la prova. Si s'hagués produït aquest canvi de cop, no sé què haguéssim fet», diu Fité.

Arribar als 3.000 participants va ser una fita que des del club s'ha anat asollint de manera progressiva. S'ha cuinat a foc lent. Però un cop els membres de l'entitat van ser capaços d'arribar-hi, a l'empresa va significar un abans i un després per així realitzar una passa endavant. «Cada any intentem atrapar aquest nombre. De fet, és el límit de participants que hem establert. Quan hi vam arribar vam haver d'efectuar un reguitzells de canvis», apunta Fité. Algunes d'aquestes novetats o variacions que es van instaurar van ser, per exemple, la d'oferir serveis com avituallaments, implantar un seguit de places d'aparcament o la més recent, que veurà la llum a l'edició d'enguany: «Crear un parc infantil amb inflables per als més menuts», detallen.

Terra de Remences presenta dos recorreguts diferents per als seus participants. Un de 175 quilòmetres amb 2.600 metres de desnivell per als més valents i un altre, no tan exigent, de 100 quilòmetres amb 1.280. «Animo la gent que s'hi apunti. Perquè tant la prova que disposa d'un recorregut llarg com la que té el més curt passen per indrets de la Garrotxa, el Ripollès i Osona, on es podrà fruir d'uns paisatges naturals privilegiats», explica el directiu del Club Ciclista Bas. Però la cosa no acaba aquí. I és que des de la institució garrotxina també es vol promoure l'esport per als més petits de la casa. «A més dels dos recorreguts, també fem una prova per als nens i nenes que tenen entre cinc i tretze anys. Aquesta és la Remences Kids i consta d'un circuit d'1,1quilòmetres, on els prebenjamins faran dues voltes, els benjamins quatre, els principiants cinc, els alevins deu i finalment els infantils en realitzaran vint», apunta el mateix Fité.

Tot i no ser una prova ciclista competitiva, la Terra de Remences està inclosa en el XIII Circuit Ciclopirineus de Cicloturisme, el XXX Challenge Catalana de Cicloturisme, el VI Circuit Femení de Cicloturisme i també el circuit de cicloturisme de Ciclisme a Fons. A més, la Remences Kids constata el 39è trofeu de Primavera. El passat divendres 14 de febrer es van obrir les inscripcions. Els formularis estaran actius al web del club fins al 30 de març amb un preu de 28 euros, i fins al 30 d'abril amb una quantia de 33. Si s'arriba als 3.000 participants es tancaran les inscripcions. «Cada any ho hem aconseguit. Esperem fer-ho aquest també», asseguren.