El 6 de juny de 1970, el Barça va viure un dels arbitratges més escandalosos que es recorden al Camp Nou. Fa cinquanta anys, en un partit de quarts de final de la Copa contra el Madrid, l'àrbitre José Emilio Guruceta Muro va xiular penal que només va veure ell. Era el partit de tornada de l'eliminatòria i els blaugranes havien de remuntar un 2-0 en contra. Al primer temps, Charly Rexach va marcar l'1-0 i mantenia el Barça amb opcions. Al quart d'hora de la segona part, Quimet Rifé carregar contra el madridista Velázquez en una ràpida contra. Va caure sobre la gespa, a uns dos metres de l'àrea. Guruceta, que aquell any havia debutat a Primera, va xiular penal. Amancio va marcar i va empatar el partit.

La decisió de Guruceta va provocar una bronca monumental al Camp Nou i sobre el terreny de joc. El capità blaugrana Eladio va acabar expulsat després d'acusar-lo de ser madrista i no tenir vergonya. Minuts més tard, Guruceta es va empassar un penal compes sobre Rifé, el que va provocar una invasió de camp d'alguns aficionats. L'àrbitre va suspendre el partit a 5 minuts del final.