Maverick Viñales ha dominat de principi a fi la primera jornada d'entrenaments lliures del Gran Premi d'Aragó de MotoGP al circuit de Motorland Alcañíz, en ser el més ràpid tant en la sessió del matí com en la vespertina.

Viñales ha deixat clar, tal com va avisar amb les seves declaracions el dijous, que vol dominar el cap de setmana a Motorland Aragó, i ho ha aconseguit en ser el més ràpid en les dues sessions.

El pilot espanyol de Yamaha ha tancat el primer dia d'entrenaments amb un millor temps d'1.47.771, poc més d'un parell de dècimes de segon més ràpid que el seu rival més directe en la lluita pel títol mundial i actual líder, el francès Fabio Quartararo, que al matí va patir una caiguda sense conseqüències, encara que la notícia del cap de setmana va arribar el dijous a la tarda amb l'anunci del positiu per coronavirus de l'italià Valentino Rossi.

Rossi es va sotmetre a una prova PCR a la seva localitat natal d'Urbino prèvia a viatjar a Aragó, per unes molèsties musculars amb les quals es va despertar i que van aconsellar la realització d'aquesta. La prova va donar positivu i l'obliga a estar en quarantena.

Així, als tres "zeros" consecutius de les últimes cites del campionat se sumaran ara dos caps de setmana d'absència, als grans premis d'Aragó i Terol, i el campió italià pràcticament diu adéu a una temporada que és, amb diferència, la pitjor de totes les que ha disputat des que va arribar a la categoria reina l'any 2000.

L'increment de les temperatures a la tarda ha propiciat que Joan Mir trigués molt poc a rodar a 1.48.688, que era més d'un segon més ràpid que el registre acreditat al matí per Maverick Viñales, 1.49.866.

Amb Mir líder gairebé des dels primers minuts, darrere s'hi han col·locat el japonès Takaaki Nakagami, el propi Maverick Viñales, i l'italià Franco Morbidelli, qui al matí també ha tingut una caiguda sense conseqüències, amb l'altre pilot de Suzuki, l'espanyol Alex Rins, en la cinquena posició.

En els últims deu minuts la situació ha començat a variar de la mà del líder del mundial, el francès Fabio Quartararo, que ha marcat una sèrie de voltes ràpides, l'última d'elles 1.48.210, abans d'entrar en el seu taller i encara a més d'un segon i mig del rècord del circuit, que des de 2015 ostenta l'espanyol Marc Márquez -guanyador dels últims quatre grans premis disputats a Motorland Aragó-, amb 1.46.635.

Entre Quartararo i Viñales s'ha establert una bonica pugna pel millor temps de la jornada que ha produït diversos canvis de líder, doncs al registre del francès l'ha succeït un 1.47.771 del català amb el qual ha arribat fins al final de la sessió sense que cap dels seus rivals el pogués superar, encara que Fabio ha esgarrapat unes dècimes al seu millor registre i s'ha posat segon amb 1.48.020.

El protagonisme espanyol ha estat obvi aquest primer dia, perquè a més de Viñales en la "pole position" provisional, s'ha pogut veure a Joan Mir quart, Aleix Espargaró, sisè, per davant de Pol Espargaró i Alex Márquez, a més d'Alex Rins en la desena posició.

Moto2 i Moto3

L'italià Fabio di Giannantonio (Speed Up) ha acabat millor que el britànic Sam Lowes, dominador matinal, en Moto2, amb Edgar Pons (Kalex) com el millor espanyol, quart.

El líder del mundial, l'italià Lucca Marini (Kalex), que encara que ha patit al no estar encara plenament recuperat del fort accident que va sofrir als entrenaments de França, ha pogut concloure en la cinquena posició.

L'espanyol Raúl Fernández (KTM) ha recuperat el seu "estatus" d'home ràpid al final de la primera jornada de Moto3, que ha dominat amb autoritat amb un registre final d'1.58.144, sensiblement millor que el temps que al matí ha acreditat el sud-africà Darryn Binder (KTM), amb l'italià Romano Fenati (Husqvarna) segon i Albert Arenas (KTM), líder del mundial, tercer.