Després d'empatar davant l'Alabès (1-1), el Barcelona suma dos punts dels dotze últims disputats a Laliga Santander, una ratxa negativa en què només ha anotat tres gols en quatre partits i que coincideix amb la sequera golejadora de l'argentí Lionel Messi. En l'última ensopegada a la Lliga, el passat dissabte, l'equip blaugrana ho va intentar amb fins a 25 rematades, però només va entrar el xut d'Antoine Griezmann, que va posar fi a 13 partits sense marcar amb el club. A Mendizorrotza, el francès va ser l'únic capaç de batre Pacheco. I això que Ronald Koeman va posar tota la seva artilleria per culminar, sense èxit, la remuntada. Ni Ansu Fati, ni Dembélé, ni Trincao, ni Braithwaite, ni Messi no van aconseguir acabar amb la resistència d'un rival que va jugar l'última mitja hora amb un futbolista menys.

El cas més paradoxal és el de Lionel Messi. La ratxa negativa del de Rosario és històrica. Amb tres gols en el que va de curs -els tres de penal, dos dels quals a la Lliga de Campions-, el màxim anotador de la història del club blaugrana (637) registra una de les seves pitjors arrencades com a golejador. Si es deixa de banda l'inici de la temporada 2019-20, que va estar lesionat, és el pitjor inici del capità en la competició domèstica, havent anotat un gol en 540 minuts.

Va ser a la primera jornada contra el Vila-real. Des de llavors, s'ha quedat amb la mel als llavis contra Celta, Sevilla, Getafe, Reial Madrid i Alabès.

Amb tot, a la sequera de Messi s'hi suma l'absència d'un «nou» pur. El passat estiu el Barcelona va prescindir de Luis Suárez, ara a l'Atlètic de Madrid, i finalment no va poder contractar un altre davanter centre per suplir l'uruguaià, que el curs passat va anotar 16 dianes en la competició domèstica.

Sense els gols de Messi i l'absència d'un davanter centre pur, Ansu Fati s'ha erigit en el líder ofensiu dels blaugrana. El jove davanter de 18 anys ha anotat quatre dels deu gols del seu equip en els primers sis partits de lliga. Els altres sis se'ls han repartit el propi Messi, Coutinho, Sergi Roberto i Griezmann, així com altres dos gols en pròpia porta de Pau Torres, del Vila-real, i Lucas Olaza, del Celta. Deu gols en sis partits. Una mitjana de 1,66 gols per envit, una mitjana que baixa a 0,75 en els últims quatre partits.

A més, amb el 4-2-3-1 que proposa Komean, els davanters guanyen molt protagonisme atacant, però les arribades ofensives dels migcampistes es redueixen. A Koeman li preocupa la falta de punteria. «No pot ser, vam fallar massa», lamentava després de l'empat contra l'Alabès. També Antoine Griezmann, després de posar fi a la seva ratxa negativa, va fer autocrítica: «Estem fallant molt, jo el primer. Cal treballar per millorar. La temporada és molt llarga i anirem a més segur».

Mentre el gol no arriba, el Barça suma vuit punts, és dotzè i queda lluny del líder, la Reial Societat, i d'un Reial Madrid que li dobla els punts (16), si bé l'equip blaugrana té un partit menys que el conjunt de Zinedine Zidane i dos menys que els txuri-urdin.