L'astre de Barça, Lionel Messi, no és només una de les persones físiques (individu, no societat) que més cobra a Espanya o que majors rendes ingressa anualment, si no de les que més contribueix a l'erari públic, amb almenys 370 milions. D'aquesta quantitat, una bona part correspon a l'impost de la renda (IRPF), amb uns 275 milions d'euros entre el 2017, quan va renovar el seu contracte, i 2021, quan acaba aquesta vinculació. La quantitat total que paga per impostos inclou a més l'impost de patrimoni, per la riquesa neta (sense deutes) que posseeix; i per l'impost de societats pels drets d'imatge i altres negocis en què participa i contractes publicitaris, segons ha revelat El Periódico de Catalunya, del mateix grup editorial que Diari de Girona.

La part de més pes correspon a l'impost de la renda (IRPF) per la part salarial fixa i variable, amb la qual ingressa fins a 138 milions bruts anuals, el que queda en 72 milions nets (69 aquest any perquè ha pujat l'IRPF per les rendes altes). Una altra part important correspon als drets d'imatge, que no poden superar el 15% de la quantitat total que percep i que durant aquest període fins al juny que ve ascendeix a 83.300.000. La càrrega tributària en aquest cas és inferior, del 25%.

Les quantitats que el futbolista percep per la seva professió estan incloses en el contracte que va renovar el 2017, els detalls del qual va revelar el diari El Mundo. Ascendeix a 555.200.000 dels quals ja se n'ha embutxacat el 92%. La quota acumulada que li correspon a Messi en l'IRPF equivaldria al que paguen per l'IRPF més de 120.000 contribuents, tenint en compte la mitjana que surt a pagar pel tribut segons les estadístiques de l'Agència Tributària. «Com a culer considero que caldria fer-li un monument, però si fos la ministra d'Hisenda penso que també se li hauria de fer per la seva contribució», fa broma un assessor fiscal consultat.

Dels al voltant d'11.000 contribuents que declaren a Espanya més de 600.000 euros d'ingressos anuals, difícilment n'hi ha cap que arribi a les xifres de Leo Messi com a persona física en l'IRPF, afirmen diversos experts consultats. Ni tan sols els executius estrella de grans companyies de l'Ibex. Algunes de les majors fortunes de país tributen molt menys com a persones físiques ja que solen operar a través de societats el tipus de gravamen de les quals és molt inferior al de l'IRPF que, a Catalunya, per a les rendes de més 175.000 euros, ascendeix enguany al 50% , davant el 48% dels exercicis anteriors. A Andorra, amb els mateixos ingressos, Messi pagaria un 10%, que és el motiu pel qual alguns influencers i YouTubers i altres esportistes d'elit s'han mudat al coprincipat. Dels al voltant de 275 milions pagats per l'IRPF des del 2017 fins a 2021, a Andorra serien uns 50 milions.