Per tercera vegada en les últimes quatre temporades, el Barça ha tornat a arrabassar una Copa del Rei al Reial Madrid, encara que en aquesta ocasió sense polèmiques arbitrals, perquè ha estat molt superior a un rival tenallat que no ha pogut acabar amb la maledicció de l'amfitrió, que dura ja 19 anys (73-88).

Els blaugranes, oblidat l'esglai del seu debut i sense símptomes de cansament, han anat de menys a més en un torneig en el qual ja sumen 26 Copes i amenacen el domini del seu etern rival, que es queda amb 28. El projecte de Sarunas Jasikevicius ja té el seu primer títol a la butxaca.

Ha semblat arrencar millor a la final l'equip de Pablo Laso de la mà d'Alberto Abalde, però aquesta sensació li ha durat molt poc perquè els blaugranes han reaccionat immediatament de la mà de Nikola Mirotic, que començava a produir en atac i ha donat els primers avantatges als seus.

Ha arribat llavors la desconnexió blanca, que l'ha tingut fora de joc durant gairebé cinc minuts, en els quals s'ha passat del 7-4 al 7-18 després d'un parcial de 14-0. Els tirs no li entraven i, a més, perdien clarament la batalla en el rebot i es veien asfixiats per la defensa d'un conjunt català amo i senyor del primer acte (11-20).

Amb només tres cistelles de dos punts en el seu haver (33%) i un sol triple dels set intentats en aquests deu minuts (14%), els actuals campions es veien obligats tot just començar a reaccionar, com els va ocórrer en semifinals contra el Lenovo Tenerife.

Ho han fet tímidament, amb un 5-0 de sortida en la represa, però aquí ha quedat el seu intent de remuntada perquè, a més de jugar amb un parell de marxes menys, el seu oponent caminava molt més fi, amb un Cory Higgins en la bona línia dels partits anteriors, i no ha permès acostaments.

Els de Jasikevicius seguien a la seva, complint el seu pla de partit, davant la mala tarda dels artillers rivals. Pablo Laso ha mogut la banqueta a la recerca de solucions però de res ha servit, perquè després d'encaixar 32 punts en el segon quart, s'ha arribat al descans amb un clar 31-52 a favor dels visitants.

Un 2+1 de Higgins en la primera jugada de la segona part ha agreujat la situació per als interessos madridistes, que no trobaven el camí del cèrcol i seguien acumulant errors, en la línia dels dos primers quarts.

Almenys la seva defensa ha començat a carburar com acostuma i a recuperar pilotes i Sergi Llull ha començat a produir i a assistir un Walter Tavares fins llavors desaparegut. Al Barça li han entrat els dubtes en veure que el seu matalàs es quedava en 16 punts, però Álex Abrines, des del perímetre, ha retornat la tranquil·litat al seu equip.

Han arribat llavors dos triples seguits de Llull i Causeur que han ajustat una mica la final (50-63, min 28). Encara els quedava molt camí, però almenys la seva actitud darrere era una altra, fins que un esprint final del Barça ha deixat el xoc encarrilat al final del tercer quart (50-69, min 30).

L'intercanvi de cops dels últims deu minuts ha resultat estèril per a un Reial Madrid que, tot i que ha minimitzat danys des del triple i ha arribat a posar-se onze a baix, no tenia la seva tarda i ha acabat cedint la seva corona davant un Barça molt més compacte, que ja amenaça seriosament el domini blanc en el palmarès del torneig.Fitxa tècnica:

73 - Reial Madrid (11 20 19 23): Llull (8), Causeur (5), Abalde (15), Deck (9) i Thompkins (8) -cinc inicial-, Carroll (-), Tyus (-), Laprovittola (-), Tavares (17), Reyes (2), Garuba (-) i Alocén (9).

88 - Barça (20 32 17 19): Calathes (12), Higgins (20), Hanga (3), Mirotic (12) i Pustovyi (2) -cinc inicial-, Oriola (2), Abrines (8), Davies (10), Westermann (-), Bolmaro (-), Smits (13), i Kuric (6).

Àrbitres: Daniel Hierrezuelo, Carlos Peruga i Antonio Conde. Sense eliminats

Incidències: Final de la Copa del Rei 2020-2021 disputada a porta tancada per la pandèmia al WiZink Center de Madrid.