El ciclista britànic Adam Yates (INEOS) és el nou líder de la Volta a Catalunya, després d'adjudicar-se la tercera etapa, amb un recorregut de 203,5 quilòmetres, amb inici al Canal Olímpic de Castelldefels i arribada a l'estació d'esquí de Vallter 2000 (Setcases).

Yates, que ja va guanyar a Vallter el 2019, va trencar la carrera en els últims dos quilòmetres d'ascensió, prenent-li el mallot blanc i verd al portuguès Joao Almeida (Quick-Step), que va perdre 47 segons amb el vencedor.

Un grup de nou corredors encapçalat per Kiko Galván (Kern Pharma) es va fugar gairebé a l'inici de la jornada i va arribar a tenir 12:06 d'avantatge sobre el gran grup. De fet, Galván, de 23 anys, natural de Barcelona i que corria a casa, va ser líder virtual de la carrera durant molts quilòmetres. Però a mesura que la carretera feia pujada, el pilot, amb els homes d'INEOS, Movistar i Quick-Step al capdavant, va anar retallant diferències fins engolir el grup d'escapats, cada vegada més dispers, en les rampes prèvies a l'ascensió a Vallter. A dos quilòmetres de la meta, Valverde i després Kuss cedien davant el canvi de ritme infernal de Yates, que marxava en solitari per coronar en primer lloc el port. Aquest dijous la carrera viurà la seva segona etapa de muntanya, de 166,5 quilòmetres, entre Ripoll i Port Ainé.

Etapa: 1. Adam Yates (INEOS), 5:00.58; 2. Jhoan Esteban Chaves Bikeechange), a 13 segons; 3. Alejandro Valverde (Movistar) a 19 segons.

General: 1. Adam Yates (INEOS), 9:44.21; 2. Richie Porte (INEOS), a 45 segons; 3. Joao Almeida (Quick Step) a 49 segons.