Els Mercedes del líder del Mundial Lewis Hamilton i el seu company d'equip, Valtteri Bottas, van dominar l'assolellada i calorosa jornada d'entrenaments lliures del Gran Premi d'Espanya, que va tenir com a sorpresa el bon rendiment dels Alpine, amb l'espanyol Fernando Alonso en la cinquena posició de la segona sessió.

Els pilots de la marca alemanya es van repartir el lloc més alt de la classificació en cadascun dels entrenaments lliures: Bottas va ser l'autor del millor crono (1 minut 18 segons i 504 mil·lèsimes) en la sessió matinal i Hamilton es va imposar en la de la tarda (1 minuts 18 segons i 170 centèsimes). Tan sols el seu gran rival de cara a la cursa de demà i també del campionat, Max Verstappen (Red Bull), va aconseguir colar-se entre els dos Mercedes en la primera sessió amb una segona posició. Però la gran decepció per als Red Bull va arribar en la segona tanda, amb un novè lloc del neerlandès i un desè lloc del mexicà Sergio Checo Pérez.

En canvi, la sorpresa positiva de la jornada la van donar els Alpine, amb Fernando Alonso aconseguint un meritori cinquè lloc en la sessió de tarda amb un temps d'1 minut 18 segons i 518 centèsimes. Encara ho va fer millor el seu company Esteban Ocón, quart. Així, el pilot asturià es va treure el mal gust de boca amb el qual havia començat la prova. En la matinal havia finalitzat en la quinzena posició, molt allunyat dels temps del capdavant. Carlos Sainz (Ferrari) va ser sisè al matí i vuitè a la tarda.