El líder del Mundial i set vegades campió, el britànic Lewis Hamilton (Mercedes), va aconseguir ahir la pole position del Gran Premi d'Espanya de Fórmula 1, la número 100 de la seva carrera, en una sessió de classificació en la qual els espanyols Carlos Sainz (Ferrari) i Fernando Alonso (Alpine) van ser sisè i desè, respectivament.

Darrere de Hamilton sortiran avui el neerlandès Max Verstappen (Red Bull), que es va quedar a tan sols 36 centèsimes del set vegades campió de món, i el seu company d'equip a Mercedes Valtteri Bottas. Aquesta és la pole position número 100 de la carrera del pilot anglès, que va parar el cronòmetre en 1 minut 16 segons 777 mil·lèsimes. L'estratosfèrica xifra de voltes ràpides en classificació de Hamilton, a part de ser un rècord en la història de la Fórmula 1, es converteix en una fita que sembla molt difícil que cap altre pilot pugui no només repetir, sinó ni tan sols acostar-s'hi en el futur.

El paper dels dos pilots espanyols en la classificació va ser notable, amb un Carlos Sainz aconseguint una meritòria sisena posició (1:17.630) i un Fernando Alonso que va ser capaç de colar-se a la Q3 i treure's així el mal gust de boca del seu tretzè lloc a la graella de sortida de Portimao.

No obstant això, una vegada més, els seus companys d'equip van acabar per davant d'ells: Charles Leclerc (Ferrari) es va alçar fins a la quarta posició i Esteban Ocón (Alpine), a la cinquena.

La decepció de la classificació va ser la del pilot mexicà Sergio Checo Pérez, que va arribar a aquest Gran Premi amb el propòsit d'aconseguir el seu primer podi amb Red Bull i de moment es va haver de conformar amb un discret setè lloc ahir.

La seva Q3 es va veure perjudicada per una virolla provocada per trepitjar la grava amb la roda esquerra del darrere que va invalidar la seva primera volta ràpida i el va obligar a jugar-se la seva posició en la sortida a un tot o res.

La barrera de l'eliminació a la Q2 va estar en les 8 mil·lèsimes que van separar Fernando Alonso, que ja va finalitzar en el desè lloc llavors, de Lance Stroll (Aston Martin), onzè. A més, Pierre Gasly (Alpha Tauri), dotzè, es va quedar a 16 centèsimes del pilot asturià.

Kimi Raikkonen (Alfa Romeo) va ser la sorpresa entre els pilots eliminats en la Q1 després d'haver aconseguit la novena posició en els tercers entrenaments lliures disputats un parell d'hores abans. El campió del món el 2007 tan sols va poder aconseguir el dissetè lloc a la graella de sortida.

La sessió va començar amb 10 minuts de retard a causa de la reparació de les barreres protectores del revolt 9, les quals van quedar malmeses en l'accident que es va produir en l'inici de la primera cursa del cap de setmana de la Fórmula Regional Europe Championship by Alpine.

La cursa d'avui, que es correrà al Circuit de Barcelona-Catalunya amb la presència de 1.000 espectadors, tornarà a ser un duel entre Hamilton i Verstappen, amb el neerlandès lluitant per evitar que l'anglès se li escapi en la classificació del Mundial. De moment li treu vuit punts.