El govern polonès ha ofert un visat humanitari a l'atleta bielorussa Krystsina Tsimanouskaya, que competeix en els Jocs Olímpics de Tòquio i va refusar tornar al seu país per temor a represàlies del règim de Lukashenko.

El viceministre d'Exteriors polonès Marcin Przydacz ha publicat a les seves xarxes socials que "Polònia està preparada per a ajudar" a l'esportista i va assegurar que "se li ha ofert un visat humanitari i és lliure per a continuar la seva carrera esportiva a Polònia si així ho desitja".

La corredora, de 24 anys, va publicar un vídeo en un canal de xarxes socials utilitzat per activistes bielorussos que fan costat a esportistes d'aquest país perseguits per les seves opinions polítiques.

L'endemà, la televisió estatal de Bielorússia va dir que Tsimanouskaya mancava de "esperit d'equip" i a continuació les autoritats de Minsk li van ordenar tornar des del Japó "a causa del seu estat emocional i psicològic".

En arribar a l'aeroport de Tòquio, l'atleta va reclamar la protecció de la policia japonesa, que la va prendre sota la seva custòdia, i va declarar sentir-se "segura" a partir d'aquest moment.

Tsimanouskaya ha competit en diversos campionats mundials i europeus i va guanyar els 200 metres femenins en la Universíada de 2019 de Nàpols.

Quan, l'any passat, les controvertides eleccions presidencials a Bielorússia van provocar una onada de protestes que van ser durament reprimides pel règim de Lukashenko, l'esportista va condemnar la violència i va expressar el seu suport a les manifestacions en favor de la democràcia.

Segons xifres de l'Oficina d'Estrangeria polonesa, les 282 peticions d'asil polític rebudes en el que va d'any per part de ciutadans de Bielorússia han estat acceptades per Varsòvia i el govern polonès manté un programa de protecció legal i ajuda econòmica a immigrants provinents d'aquest país.

El govern de Mateusz Morawiecki també fa costat a l'oposició democràtica bielorussa, la líder exiliada de la qual Svetlana Tijanóvskaya ha realitzat dues visites oficials a Varsòvia i va rebre fons i instal·lacions per a mantenir un centre d'activitats polítiques en la capital polonesa.