El pilot gironí Maverick Viñales i el fabricant japonès Yamaha van decidir mútuament posar fi amb efecte immediat a la seva relació contractual, malgrat l'acord que havien fet per aquest any.

Després del Gran Premi dels Països Baixos es va anunciar que Yamaha i Viñales posarien fi anticipadament al seu contracte de dos anys (2021 i 2022) al final de l'actual temporada, però després dels recents esdeveniments en el Gran Premi d'Estiria, i d'una profunda reflexió per ambdues parts, s'ha arribat a la decisió mútua de separar-se amb efecte immediat. El britànic Lin Jarvis, director general de l'equip Yamaha de competició, va dir en una nota emesa per la pròpia marca que «a Assen, Yamaha i Viñales ja van anunciar la decisió mútua d'escurçar el seu programa original 2021-2022 i acabar-lo al final de 2021 i tant el pilot com l'equip es van comprometre a continuar fins al final de l'actual temporada, amb l'equip garantint tot el seu suport i el pilot donant el seu màxim esforç perquè poguéssim acabar el projecte en gran».

«Lamentablement, a la carrera d’Estiria no es va acabar bé (l’actitut del gironí, acusat de sabotatge, li va valer el càstig de no competir en l’últim gran premi) i, en conseqüència, després d'una profunda consideració per ambdues parts, es va arribar a la decisió que seria millor per a ambdues parts si acabem l'associació abans», va recalcar Jarvis. «La separació anticipada alliberarà el pilot per seguir la direcció que triï en el futur i també permetrà a l'equip centrar els seus esforços en les carreres restants de la temporada 2021 amb un pilot substitut, encara per determinar», va afegir el responsable de Yamaha. «M’agradaria expressar el sincer agraïment de Yamaha a Maverick pels bons records i el benvolgut treball que ambdues parts han realitzat durant els quatre anys i mitjà que hem passat junts i que ens han permès aconseguir vuit victòries, 24 podis i dos tercers llocs en la classificació general de pilots de 2017 i 2019», ha recordat Lin Jarvis.

Mentrestant, Maverick Viñales va explicar: «la carrera d'Estiria no va resultar com esperàvem, i lamentablement no va acabar bé«. «Després de considerar-ho detingudament, ambdues parts han acordat que el millor seria posar fi a l'associació amb efecte immediat i haig d'estar profundament agraït a Yamaha per la gran oportunitat que m'ha brindat». El pilot de Roses havia firmat per Aprilia a partir de la temporada que ve, però podria avançar la incorporació aquest mateix curs.