El Barça rep el Nàpols aquesta tarda al Camp Nou tot buscant una plaça en els vuitens de final de l’Europa League amb la figura de l’argentí Diego Armando Maradona, exjugador d’un i altre equip, molt present, i només dues temporades després de veure’s les cares a la Champions. És la primera experiència blaugrana en aquesta competició, a on hi arriba l’equip després de completar una fase de grups molt fluixa a la Lliga de Campions. El primer escull serà de nivell: el tercer classificat de la Serie A italiana.

Això sí, la cita arriba en un dels millors moments del curs per al conjunt de Xavi Hernández, tot i que no va oferir la seva millor versió en el derbi contra l’Espanyol de diumenge (2-2). Però tot i això els fitxatges del mercat hivernal i la recuperació de jugadors importants com ho és Pedri, el converteixen en un dels candidats a superar l’eliminatòria i també a aixecar el títol el proper mes de maig.

El Barça afronta aquesta competició amb la intenció de convertir-la en un motiu d’alegria i per evitar l’any en blanc. L’equip blaugrana ja ha caigut eliminat de la Champions, la Copa del Rei i la Supercopa d’Espanya, i el líder de la Lliga, el Reial Madrid, està a 15 punts (encara que el Barça ha jugat un partit menys).

El conjunt català no disputava la segona competició europea des de la temporada 03-04, precisament el primer curs amb Joan Laporta a la presidència. Llavors, amb un equip entrenat per Frank Rijkaard i amb futbolistes com Ronaldinho, Xavi Hernández, Carles Puyol i Víctor Valdés, va caure en la ronda de vuitens de final contra el Celtic de Glasgow . Aquell conjunt estava en construcció, igual que el Barça actual, també farcit de joves de la pedrera amb un prometedor futur per davant. Qui no podrà participar en aquesta edició de la Lliga Europa és un veterà com Dani Alves, que va ser el jugador descartat per Xavi en poder inscriure tan sols tres dels quatre fitxatges hivernals per la normativa UEFA.

Les altres baixes segures en l’anada contra el Nàpols seran els lesionats Ansu Fati, Clément Lenglet, Sergi Roberto, Samuel Umtiti i Memphis Depay, que està a prop de reaparèixer. I, finalment, tampoc hi serà el central Ronald Araujo, que no s’ha recuperat a temps de la sobrecàrrega que va patir contra l’Espanyol.

Un rival perillós

Al davant, el Nàpols. Un equip que es presentarà a Barcelona amb sensacions agredolces després d’empatar amb l’Inter, el líder del campionat transalpí, perdent una oportunitat d’or per atrapar la primera plaça de la classificació. Els homes que dirigeix Luciano Spalletti acumulen quatre partits sense conèixer la derrota i tenen entre les seves figures al migcampista Fabián Ruiz, internacional per Espanya. No podrà comptar per aquest xoc amb el mexicà Hirving Lozano, que continua amb el seu procés de recuperació d’una lesió a l’espatlla; amb l’eslovac Stanislav Lobotka i l’italià Matteo Politano, baixa important per a un tècnic que haurà de tornar a confiar en el macedoni Elif Elmas. La baixa de Lobotka pot suposar l’entrada del belga Dries Mertens.

La jornada

Avui també juga el Betis , que visita el camp del Zenit rus a partir de tres quarts de set. I serà a les nou de la nit quan la Reial Societat jugui contra el Leipzig a domicili, i el Sevilla a casa amb el Zagreb.