El ciclista neerlandès Milan Vader (Jumbo-Visma) va patir el divendres una caiguda durant la cinquena etapa de la Itzulia i es troba ingressat a l'Hospital de Cruces de Bilbao en estat molt greu i en coma induït, segons informa 'El Correo' en la seva edició digital. El corredor té diverses vèrtebres trencades (lumbars i cervicals), fractures en diverses costelles, un pneumotòrax i les dues artèries caròtides molt afectades. La ràpida intervenció dels metges de la cursa, que el van intubar, va ser clau perquè la "llebre" de Primoz Roglic arribés amb vida al centre hospitalari, on va ser intervingut d'urgència. Segons informa l'equip holandès, la seva situació és "estable".

L'accident es va produir a uns 100 quilòmetres de la meta de Mallabia, final de la cinquena etapa on es va imposar el ciclista granadí Carlos Rodríguez (Ineos), amb Remco Evenepoel, com a líder. Aquest dissabte acaba la prova amb l'etapa reina.

A les imatges de la televisió només es va veure una bicicleta del Jumbo al costat d'una barrera de seguretat. No es veu al ciclista afectat. El comunicat mèdic que es va distribuir al final l'etapa només va parlar d'un "traumatisme cranioencefàlic".

Actuació mèdica

 El metge Tomás Rodríguez va ser l'especialista que el va atendre en el lloc de l'accident. Va veure que el corredor estava en greu perill, que li faltava oxigen i el va intubar. L'ambulància el va traslladar a Cruces, a la Unitat de Reanimació. Vader, de 26 anys, està sota anestèsia en companyia d'un dels metges de l'equip Jumbo. La seva família es desplaçarà des d'Holanda a Bilbao.