El terratrèmol perico va començar amb l'acomiadament de José María Duran com a director general del club i ha continuat amb els responsables de l'àrea esportiva. Mao Ye, el nou CEP de l'Espanyol, ja va vaticinar dilluns que hi hauria decisions un cop la permanència quedés segellada, i hores després de certificar l'objectiu, els esdeveniments s'han precipitat. El tècnic Vicente Moreno i el director esportiu Rufete ja són història, segons ha anunciat aquest divendres el club en una jornada moguda a les oficines blanc-i-blaves. L'afició ja té els caps que demanava.

La temporada del retorn perico a Primera ha acabat passant per damunt del tècnic de l'ascens. Vicente Moreno va pilotar l'aventura perica per Segona i va certificar aquesta setmana la permanència, però el vaixell no es dirigia a bon port. L'afició estava desencantada i ja havia donat mostres del seu malestar a Cornellà.

El míster valencià es va acomiadar amb una reflexió des del RCDE Stadium. "Sabíem que veníem a un club en una situació complicada, però ha valgut la pena i molt. Hem tingut la possibilitat de treballar en un club espectacular en tots els sentits. Era un projecte de tres anys i estàvem aconseguint els objectius", va començar dient Moreno.

"La millor decisió"

"En el primer aconseguim un ascens de manera exitosa, en el segon aconseguim la permanència amb solvència. L'hem aconseguit de forma tan clara que potser se li ha tret valor. Ens quedava un tercer any en què pensàvem que es podia fer el salt de qualitat i estàvem il·lusionats amb això, però tampoc cal posar-se una màscara. En els últims temps l'ambient estava enrarit i la millor decisió és aquesta. Tot té un inici i una fi. Cal acceptar-lo".

Aquest dissabte, en l'últim duel a casa davant el València, es preparava també una protesta per a reclamar mesures i Chen Yansheng no va titubejar. Amb aquesta reestructuració el president persegueix un canvi en la parcel·la esportiva amb el clar objectiu d'enganxar de nou als seguidors.

L'entrenador valencià tenia un any més de contracte, però existia una clàusula que facilitava la seva sortida amb la pertinent indemnització, més reduïda si la destitució es produïa abans del final de temporada, per la qual cosa ha estat fulminat sense esperar ni tan sols a l'últim xoc a casa. Rufete, en canvi, acaba la seva vinculació aquest juny.

Ambient enrarit

La pèssima ratxa d'aquest final de curs, amb un punt de 15 possibles i alguna actuació depriment, han acabat d'enfurismar a l'amo de Rastar Group. L'ambient tampoc era el més adequat i tot apuntava a la marxa de l'entrenador, encara que potser va sorprendre la immediata execució després de segellar-se l'objectiu. 

Els dos últims partits de Lliga, aquest dissabte contra el València i l'últim a Granada, els dirigirà Luis Blanco, el tècnic de l'Espanyol B que no havia entrenat presencialment a l'equip les últimes setmanes per una lesió a la cama que el té amb crosses. El preparador colomenc, de 43 anys, ja ha comandat l'entrenament de l'equip d'aquest divendres.

De Quique a Vicente

És el vuitè entrenador des que Chen va aconseguir la presidència del club el gener de 2016. Llavors estava Galca a la banqueta després de rellevar a Sergio González. Amb el dirigent xinès van arribar Quique Sánchez Flores, David Gallego, Rubi, Machín, Abelardo, Rufete, Vicente Moreno i ara Luis Blanco. En aquests sis anys també han passat quatre directors esportius: Ángel Gómez, Lardín, Perarnau i Rufete.

Les decisions han estat preses de manera unilateral per Chen Yansheng des de la Xina. El mandatari considerava que l'etapa de Vicente Moreno estava esgotada després de dos anys i la pressió de la graderia el convida també a prescindir de Rufete, que ja va ser qüestionat el curs del descens, cosa que mai se li va perdonar.

Diego Martínez, Cannavaro, Luis García...

El nou cap de l'àrea esportiva serà Domingo Catoira, actual secretari tècnic que va arribar al quadre perico de la mà de Rufete quan va suplir a Òscar Perarnau el 2020. No li faltarà feina. Una desena de jugadors compleixen contracte o finalitzen cessió i s'esperen moviments a totes les línies, així com alguna venda destacada, amb Raúl de Tomás o Pedrosa com a possibles candidats.

Joselu, davanter de l'Alabès, i Brian Oliván, lateral esquerrà del Mallorca, es perfilen com a primers fitxatges per a un projecte que tindrà un nou pilot en la banqueta. Diego Martínez, extécnico del Granada, Cannavaro, sense equip després d'entrenar a la Xina, o l'idolatrat Luis García, que dirigeix al juvenil de la Damm, ja han sonat com a relleus.