Catorze anys després Girona torna a l'ACB. Per la porta gran, havent superat a la final de la LEB Or el gran favorit, l'Estudiantes (60-66), i entrant a la màxima categoria del bàsquet masculí espanyol amb un projecte que enlluerna, pel com i pel qui el lidera, un Marc Gasol que, com sempre havia promès, ha tornat a la ciutat tota l'estima que li havia donat quan a l'aparador de Fontajau va despertar l'interès de l'NBA. Fontajau veurà la temporada que ve els més grans, el Barça, el Madrid, la Penya... i de la mà del Bàsquet Girona fa la sensació que això tot just el principi pel què ha de venir.

Ha jugat, i tant que ha jugat, Marc Gasol, que havia tingut amb l'ai al cor tot Girona des que en la semifinal contra el Lleida es lesionés al genoll al tercer quart i marxés coix als vestidors. Va ser dubte, però l'afició havia començat a respirar tranquil·la quan es va saber que havia anat a Fontajau a provar-se a primera hora de la tarda i que les sensacions eren bones, i més que ho van ser quan ha sortit a escalfar amb normalitat amb la resta de companys. Veure'l al cinc inicial ja ha sigut l'espurna definitiva per encendre l'afició i començar la final amb tothom convençut que era possible. Era el dia, l'hora i el lloc. I malgrat que no firmés la seva millor actuació, la seva sola presència ja era una petita victòria per la moral.

18

Movistar Estudiantes - Bàsquet Girona Bàsquet Girona

Gasol ha sigut titular però el primer nom propi del partit ha sigut el de Fjellerup, autor de 7 punts pràcticament seguits a l'inici del primer quart, aplicant la recepta que més li agrada a l'equip: energia en defensa, velocitat a l'hora de moure la pilota, i encert en atac (4-9). Però és clar, en una final res és fàcil, i de seguida tot s'ha igualat. Fins i tot l'Estudiantes s'ha posat per davant amb un triple de Faggiano (12-9), tot i que el Girona ha acabat el primer parcial dominant de cinc (14-19) amb Fontajau engrescat com mai.

Per obrir el segon quart un triple de Vila ha donat el màxim avantatge al Girona (14-22, +8), respost amb un 6-0 de l'Estudiantes (20-22) que lluny de sembrar dubtes, ha precedit un cop d'efecte del Girona. Dos triples seguits de Vecvagars i un bàsquet de Jawara han posat un +10 al marcador (20-30), i malgrat el dèficit en el rebot (sobretot ofensiu), els de Sargatal eren dominadors fins que s'han encallat en atac i a 47 segons pel descans el tècnic gironí ha hagut d'aturar el partit amb els col·legials a 4 (28-32). La mateixa diferència amb què s'ha arribat a la mitja part (30-34) gràcies a un bàsquet sobre la botzina de Dee, que amb 7 punts era el màxim anotador dels madrilenys.

Tal i com havia arrencat el partit, amb el Girona enrauxat, ho ha fet el tercer quart. Marc Gasol i Fjellerup han tornat a ser els protagonistes i mentre Fontajau botava, l'equip tornava a dominar de 8 (32-40) malgrat no aturar els problemes en el rebot. Un 2+1 del pivot ha donat un màxim avantatge de +11 als gironins (35-46) a tres minuts i mig per acabar el parcial. I un altre 2+1, en aquest cas de l'argentí, ha posat el +12 (37-49). I un triple d'Urtasun el +13 (39-52), respost per Beirán (42-52), i tornat per Sàbat (42-55) en uns minuts elèctrics que han arribat a posar el Girona 14 amunt (43-57). Els arguments per creure-hi eren cada cop més ferms (47-58 per tancar el parcial).

Un triple de Beirán i una cistella de Martín han posat l'Estudiantes a 6 (52-58) per obrir el parcial definitiu. El Girona no trobava la manera d'anotar i apareixien els nervis, la por a fallar. Ha tornat Gasol a pista. Quedaven poc més de sis minuts, i la primera pilota que ha anotat, ha anat a dins (52-60). Els únics dos punts del Girona en aquest quart fins aleshores. Però Beirán ha clavat un altre triple (55-60) i Dee, amb un tir lliure, ha fet el 56-60 per deixar clar que els madrilenys encara no havien dit la darrera paraula. Faggiano a 3 minuts pel final ha situat el 58-60 i el col·lapse del Girona ja era total. Fjellerup ha aparegut per donar aire als seus (58-62, a dos minuts del final, quan el parcial era d'11-4. A un minut i mig Gasol ha fet el 58-64 i aleshores sí que Fontajau s'ha ensorrat. Girona tenia l'ACB a tocar, i a 8 segons del final Franch ho ha segellat per deliri de l'afició (59-66).

Quaranta segons i ataca el Bàsquet Girona

1 minut per al final. Molts nervis a la pista. Nacho Martín situa Estudiantes a 5 punts

Min. 40EST 59 - GIR 64

Més sis! Amb suspens, però entra la cistella de Gasol

Min. 39 EST 58 - GIR 64

Recupera el Bàsquet Girona. Camp enrere de Dee, forçat per Urtasun

Min. 39 EST 58 - GIR 62

Apareix Fjellerup. Tir en suspensió que dona aire al Girona. Demana temps mort Diego Epifanio

Min. 38 EST 58 - GIR 62

A dos punts Estudiantes, El Bàsquet Girona no troba la manera d'anotar

Min. 37 EST 58 - GIR 60

Només dos punts del Bàsquet Girona en els últims sis minuts. Parcial de 9 a 2 d'Estudiantes aquest període

Min. 36 EST 56 - GIR 60

A quatre Estudiantes. Anota només un tir lliure, però els madrilenys continuen retallant el coixí de punts del Bàsquet Girona

Min. 35 EST 56- GIR 60

Triple de Beiran. Està guiant el veterà jugador a Estudiantes. Se situen a cinc el col·legials

Min. 34 EST 55 - GIR 60

GASOL! Quan més se'l necessitava, apreix. Anota de dos el pivot

Min. 34 EST 52- GIR 60

Tres minuts de l'últim quart i el Bàsquet Girona no ha anotat encara. Martín situa Estudiantes a només sis punts. Demana temps mort Jordi Sargatal