El ciclista danès Jonas Vingegaard (Jumbo) va donar un tomb històric al Tour de França amb una victòria en solitari al cim del Granon. La victòria, que el fa ascendir fins aconseguir el mallot groc, va arribar després de destrossar en la dura pujada a meta l’eslovè i principal favorit per coronar-se campió Tadej Pogacar, víctima d’un considerable defalliment. Amb aquest resultat en l’onzena etapa de la competició, Pogacar perd el lideratge de la classificació general, baixant fins al tercer lloc.

Revolució al Tour. Al mateix cim a 2.413 metres d’altitud on Eduardo Chozas va guanyar el 1986 i Bernard Hinault es va “jubilar” com a rei del Tour a favor del seu company Greg Lemond, el torn de gesta li va tocar a la segona visita al Granon a Jonas Vingegaard (Hillerslev, 25 anys), que va incendiar el Tour amb un gran triomf en solitari que el va vestir de groc. Va destrossar Pogacar i és el nou rei del Tour.

Vingegaard va rematar l’estratègia de Jumbo dissenyada a través dels 151,7 km que separaven Albertville i el Col du Granon. Ho va fer atacant a 5 km del cim del Granon, superant les terribles rampes del colós alpí i humanitzant Pogacar, tocat i enfonsat davant l’atac del ciclista nòrdic, que va entrar amb un temps de 4h.18.02 sense poder aixecar els braços. Una gran etapa pel record, en què Vingegaard va superar en 1 minut Nairo Quintana, en 1.11 Bardet, Geraint Thomas en 1.40, Yates en 2.10, i Pogacar, setè a 2.51 minuts. Un flagell que va ser més dolorós per al mallorquí Enric Mas (Movistar), despenjat en tot moment, arribant a meta 8.08 minuts. Adéu podi. A la general el balear és desè a 9.29.

Nou decorat al Tour, un altre patró, altres interrogants. Ara arriba l’etapa de l’AlpeD’Huez amb Vingegaard al capdavant, emocionat amb el seu mallot groc i rebent la felicitació de Pogacar, que feia cara de pomes agres. El danès lidera el Tour amb 2.16 sobre Bardet, ara segon.

Classificacions:

Etapa: 1. J. Vingegaard, 4h 18’ 02’’; 2. N. Quintana, +59’’; 3. R. Bardet, +1’10”; 4. G. Thomas, +1’38”; 5. D. Gaudu, +2’04”.

General: 1. J. Vingegaard, 41h 29’ 59’’; 2. R. Bardet, +2’16’’; 3. T. Pogacar, +2’22”; 4. G. Thomas, +2’26”; 5. N. Quintana, +2’37”.