Amb la incògnita fins a última hora de si es podria situar en la línia de sortida després d’haver donat positiu de covid un parell de setmanes abans i amb la càrrega física d’haver completat dues competicions al màxim nivell en menys de dos mesos com són Hardrock i Sierre Zinal, Kilian Jornet ha conquerit per quarta vegada la victòria a l’Ultra Trail de Mont-Blanc (UTMB).

I ho fa destrossant una d’aquestes marques que suposen un abans i un després en el món de les carreres de muntanya: baixar de les 20 hores en la prova més important i mediàtica del ‘trail running’ a nivell mundial.

Per fer-nos una idea de la seva importància: córrer en menys de 20 hores els 170 quilòmetres que envolten el Mont-Blanc vindria a ser, a nivell emocional en les carreres de muntanya, el que suposa baixar les dues hores en una prova de marató d’asfalt.

Finalment, Jornet ha creuat la meta situada a la bucòlica localitat francesa de Chamonix en 19 hores, 49 minuts i 34 segons i és el primer atleta masculí que aconsegueix baixar de les 20 hores. El registre anterior.

La gesta es va forjar després d’una duríssima batalla des de l’inici de la prova davant un dels grans favorits, el nord-americà Jim Walsmley, que va liderar la carrera fins que li va sobrevenir una davallada física en l’ascens a La Giette, i un fortíssim Mathieu Blanchard que ha estat lluitant amb el català fins a la sortida de l’avituallament de Vallorcine, a poc més de 18 quilòmetres de la meta de Chamonix.

En la primera part de la carrera, el corredor de Sant Boi de Llobregat, Pau Capell, també va estar en la batalla al costat del britànic Thomas Evnas i del nord-americà Zach Miller. Capell no acabava de trobar-se bé a mitja carrera i va acabar abandonant quan anava en vuitena posició.

Amb aquest resultat, Jornet iguala el rècord absolut de victòries de François D’Haene, amb quatre triomfs totals en la prova regna de l’UTMB, amb 170 quilòmetres de distància i 10.000 metres desnivell positiu.