El pilot espanyol Marc Márquez (Repsol Honda) ha conquistat la 'pole position', 1.071 dies després de l'última vegada, per a la cursa de MotoGP del Gran Premi del Japó, setzena prova del Mundial de motociclisme, en una jornada en la qual Arón Canet (Kalex) s'ha garantit la primera posició de sortida amb Moto2 i en la qual el japonès Tatsuki Suzuki (Honda) ha fet el mateix amb Moto3.

Tres anys més tard i en el mateix escenari que l'última vegada, Motegi, el vuitè del món, ha tornat a conquistar la pole en una Q2 passada per aigua, en la qual s'ha imposat al francès Johann Zarco (Ducati) --que ha hagut de passar per la Q1- i al sud-africà Brad Binder (KTM), que l'acompanyaran a primera fila de la graella.

El seu 1:55.214 en mullat, dues desenes millor que el temps del francès, ha servit al de Cervera per conquistar la seva 91a 'pole' mundialista, la número 63 en la categoria reina, en una jornada amb nombrosos retards i la cancel·lació dels tercers entrenaments lliures per la pluja.

Mentrestant, entre els favorits per al títol, Aleix Espargaró (Aprilia) --tercer a 17 punts del líder-- sortirà amb avantatge des del sisè lloc de la graella, molt per davant del líder, el francès Fabio Quartararo (Yamaha), que començarà novè; i del segon de la general, l'italià Francesco 'Pecco' Bagnaia (Ducati), dotzè.

Entre els espanyols, Maverick Viñales arrencarà quart, per davant de Jorge Martín (Ducati) i del mateix Aleix i Pol Espargaró (Repsol Honda) que ho farà onzè. Entre els que s'han quedat a la Q1, Alex Márquez (Honda) sortirà dissetè, Alex Rins (Suzuki) divuitè i Raúl Fernández (KTM), vint-i-dosè.

Canet sortirà des de la «pole» amb Moto2

Amb Moto2, l'espanyol Arón Canet (Kalex) ha estat el més ràpid en una eterna Q2 marcada per la pluja. Amb només quatre minuts de sessió disputats, l'acció s'ha hagut d'aturar i no s'ha pogut reprendre fins més d'una hora després; ha estat llavors quan el de Corbera ha marcat el 2:04.939 que li ha donat la pole.

Al seu costat sortiran, en primera línia, el seu compatriota Fermín Aldeguer (Boscoscuro), al qual li havien cancel·lat l'última volta però que, hores després, ha tornat a la segona posició de la graella, i el britànic Jake Dixon (Kalex).

El líder de la general, Augusto Fernández (Kalex), haurà de remuntar posicions des de l'onzena, però amb la tranquil·litat que el seu principal rival pel títol, el japonès Ai Ogura (Kalex), sortirà encara més enrere, tretzè.

A més, Jorge Navarro (Kalex) iniciarà la cita en setena posició, Alonso López (Boscoscuro) sortirà dotzè, Albert Arenas (Kalex) dissetè, Pedro Acosta (Kalex) divuitè, Marcos Ramírez (MV Augusta) vint-i-setè, Jeremy Alcova (Kalex) vint-i-novè i Manu González (Kalex), trentè i últim.

García Dols sortirà tercer amb Moto3 i Guevara, novè

Finalment, el japonès Tatsuki Suzuki (Honda) ha conquistat la pole amb Moto3 davant el britànic Scott Ogden (Honda), inèdit a primera fila, i l'espanyol Sergio García Dols (GasGas), que intentarà aprofitar la seva tercera posició de sortida per acostar-se en el campionat al seu company d'equip i líder de la categoria petita, Izan Guevara (GasGas), que surt novè.

El de Borriana, a 33 punts del balear en la general, ha passat per la Q1 i ha estat a punt de fer la sorpresa en la 'qualy' final, però ha patit una caiguda en la corba 7 a dos minuts i mig quan estava rebaixant el seu millor registre.

Mentrestant, Guevara tancarà la tercera fila a la recerca de remuntar llocs. A més, Jaume Masià (KTM) sortirà desè, Carlos Tatay (CFMoto) ho farà onzè, Adrián Fernández (KTM) catorzè, David Muñoz (KTM) setzè, Iván Ortolá (KTM) vintè, Dani Folgat (KTM) vint-i-unè, Xavi Artigas (CFMoto) vint-i-tresè i Ana Carrasco (KTM), trentena.