Diari de Girona

Diari de Girona

Girona ocupa el 15è lloc al rànquing de l’ACB abans de l’estrena del nou club

L’entitat de Marc Gasol és la 77ena que arriba a la màxima categoria El CB Girona, amb diverses denominacions, va fer 731 partits en 20 anys

Girona ocupa el 15è lloc al rànquing de l’ACB abans de l’estrena del nou club ANIOL RESCLOSA

Dos nous clubs s’estrenen la setmana que ve a la Lliga Endesa. El primer que hi va arribar va ser el Covirán Granada, ascendit directament de la LEB Or; unes setmanes més va haver d’esperar el Bàsquet Girona, que va assolir l’èxit a la Final Four de Fontajau el 19 de juny. Granada i Girona tornen a l’ACB, on ja hi tenen una llarga tradició gràcies a clubs avui desapareguts. Catorze anys després de la fallida del projecte Akasvayu, l’antic CB Girona, que va tenir d’altres denominacions com Valvi, Gavis i Casademont, és avui al 15è lloc del rànquing històric de partits, amb 731, mentre que el també extingit CB Granada, apareix en la posició 26, igualat amb 411 amb l’Acunsa GBC.

Covirán i Bàsquet Girona seran els clubs número 76 i 77 que competiran a la màxima categoria. Un llistat liderat pel Reial Madrid, el Barça i el Joventut, amb 2.197, 2.184 i 2.043 partits, respectivament, i on el Movistar Estudiantes, rival de l’equip de Marc Gasol en la pugna per l’ascens la temporada passada, és quart (1.991) abans de començar la seva segona temporada a la LEB Or. El Baxi Manresa és sisè (1.545), i l’antic CB Girona, quinzè, va per davant d’altres històrics com Tenerife, Bilbao, Casademont Saragossa i Mombus Obradoiro.

L’antic club va jugar 20 temporades seguides a l’ACB des que hi debutés la campanya 1988/89 amb Joan Maria Gavaldà d’entrenador. Aquella temporada es va perdre la categoria però es va poder mantenir amb la compra de la plaça sobrant per la fusió del Granollers i l’IFA Espanyol. Aleshores sí l’equip sempre va acabar salvant la categoria, com a mínim, tot i patir de valent en els play-off de permanència del 1994 (Osca) i 1995 (Breogán), en un Fontajau acabat d’inaugurar. Aquell CB Girona és el 12è amb més triomfs a la màxima categoria (330) 14 anys després de la desaparició, situat entre el Valladolid i el Fuenlabrada.

Durant molts anys, i per a molts clubs, la possibilitat de pujar a l’ACB era utòpica pel cànnon que sol·licitava la lliga als acabats d’ascendir. Però es va modificar aquest requisit i d’aquesta manera l’estiu passat tant Granada com Girona van poder resoldre favorablement la inscripció. Ara entre d’altres coses l’ACB demana un pavelló amb capacitat per a més de 5.000 espectadors, uns comptes sanejats i un pressupost mínim de 2‘5 milions. A més el cànnon s’ha reduït al mig milió d’euros. Els clubs van aprovar l’entrada de Granada i Girona el juliol passat en assemblea.

L’antic CB Girona va guanyar dues lligues catalanes (1996 i 2006) i una FIBA Cup (2007) com a fites esportives més remarcables. A la lliga i a la Copa no va passar mai de quarts de final. A Europa també es recorda la semifinal de Korac 99/2000.

Compartir l'article

stats