Almenys 174 persones van morir, entre elles 17 nens, a la regió javanesa de Malang, (Indonèsia) com a conseqüència dels disturbis registrats a l’estadi de Kanjuruhan després d’un partit de futbol entre els equips de l’Arema FC i el Persebaia Surabaya, quan les forces de seguretat van respondre a una invasió de camp amb l’ús de gasos lacrimògens que van ocasionar una enorme allau humana a l’estadi.

L’inspector general en cap de la Policia de Java Oriental, Nico Afinta, va explicar que les protestes van esclatar després de la derrota de l’Arema FC contra el seu adversari, segons va recollir el mitjà local Suryamalang. Els aficionats de l’equip derrotat van saltar al camp de joc amb la intenció de demanar explicacions pel resultat.

Anfinta va afirmar que els guàrdies de seguretat van prendre mesures preventives i de distracció perquè «el caos no escalés», cosa que va incloure l’ús de gasos lacrimògens. El governador adjunt de la província, Emil Dardak, va confirmar la xifra de morts en roda de premsa recollida per Kompas TV. El nombre de ferits ronda els 200.

La majoria dels nens que van ser víctimes d’aquesta tragèdia tenen entre 12 i 17 anys, segons el portaveu del Ministeri d’Empoderament de la Dona i Protecció Infantil, Nahar (nom únic).

Per part seva, la Federació de Futbol indonèsia (PSSI) va manifestar que «lamenta les accions dels fanàtics» i va informar que ha format un equip de recerca que s’ha traslladat fins a la ciutat de Malang on se situa l’estadi.

A més, la PSSI va assenyalar que dona suport a la policia en la investigació del cas i va assegurar que aquest incident «està tacant la cara del futbol indonesi».

«De moment, aturarem la competició de la Lliga 1 2022/2023 durant una setmana. A més, l’equip Arema FC té prohibit ser amfitrió per a la resta de la competició aquesta temporada», va assenyalar la federació en una nota de premsa.

En record a les víctimes, ahir entots els partits de Primera i Segona Divisió espanyola es va guardar un minut de silenci.