La Federació Espanyola de Bàsquet no deixa fer la fase d'ascens a una jugadora trans del Tordera

Demanen al Consell Superior d’Esports que actuï i eviti una discriminació cap a Kendall Martin, que consta com a dona al seu DNI

Kendall Martin, al centre, en una acció defensiva durant la final de la Copa Catalunya a Manresa

Kendall Martin, al centre, en una acció defensiva durant la final de la Copa Catalunya a Manresa / Gus Carrasco/FCBQ

Jordi Roura

Jordi Roura

El CEEB Tordera Uni Girona, el filial de l’Uni, obre demà a El Palo una històrica fase d’ascens a la Lliga Femenina 2 que serveix de cirereta a una gran temporada en què l’equip de Marc Delemus s’ha proclamat campió de la Copa Catalunya. Ho haurà de fer, però, si res no canvia, sense una de les seves jugadores: la blanenca Kendall Martin, a qui la Federació Espanyola (FEB) no li ha validat la fitxa al·legant que tot i que ara el seu DNI hi figura que és una dona, abans era un home, és a dir, per la seva condició de transexual. Ni el despatx d’advocats que ha agafat el cas per presentar una solicitud al Consell Superior d’Esports perquè intercedeixi en el que entenen com una discriminació cap a la jugadora, ni el Tordera, ni tampoc l’Uni Girona, han volgut fer valoracions.

Kendall Martin, de 18 anys, va fitxar pel club del Maresme l’estiu passat, després d’haver passat uns anys sense jugar i mentre feia tots els tràmits legals per canviar-se de sexe. A principi de temporada va tenir problemes perquè la Federació Catalana li acceptés la fitxa (li faltava un darrer tràmit administratiu al registre civil per poder-se modificar també el sexe al DNI), però quan això va quedar resolt, va poder participar amb total normalitat als partits de l’equip de Marc Delemus. A la final de la Copa Catalunya que el Tordera va guanyar contra el Roser (47-56), Martin va anotar 10 punts, per exemple. Amb l’equip classificat per disputar la fase d’ascens a Lliga Femenina 2 (la tercera divisió del bàsquet femení espanyol, on també hi milita el GEiEG), el club del Maresme s’ha trobat amb la negativa de la Federació Espanyola a validar aquesta fitxa. El Tordera no ha volgut entrar en cap guerra amb la FEB, però mitjançant els seus advocats ha fet una petició al Consell Superior d’Esports per tal que resolgui la situació.

Segons ha pogut saber aquest diari, s’al·lega que Kendall Martin és en termes jurídics una dona i que, per tant, no hi ha cap aspecte de la legislació, ni espanyola ni europea, que permeti fer aquesta distinció i impedir que pugui disputar la fase d’ascens. Tot i que la competició arrenca demà (el Tordera s’enfrontarà a El Palo, la Universitat Deusto Loiola Indautxu i el Distrito Olímpico), es confia que el Consell Superior d’Esports prengui cartes en l’assumpte abans que la pilota comenci a rodar. La FEB, a l’hora de no validar la presència de Kendall Martin, al·lega que la FIBA està estudiant com actuar en casos d’esportistes trans i que la recomanació, ara per ara, és no acceptar aquestes llicències.

Subscriu-te per seguir llegint