Entrevista | Xavier Ponsatí President del CT La Bisbal

"A Girona el tenis és de primera, com el futbol, el bàsquet i l’hoquei"

La Bisbal, amb un pressupost que supera els 300.000 €, s’assegura tres anys al circuit WTA

Xavier Ponsatí a les pistes del CT La Bisbal

Xavier Ponsatí a les pistes del CT La Bisbal / Jordi Ramos

Jordi Roura

Jordi Roura

Un any més el seu club acull l’Open Internacional femení Solgironès, que aquest cop fa el salt al circuit WTA, el més important del món. Anima als aficionats a no perdre-s’ho.

Ha sigut difícil fer el salt al circuit WTA? 

No, no ha sigut difícil. La dificultat és la mateixa que abans. Potser els requeriments de la WTA són superiors, hi ha un grau més d’exigència respecte a quan èrem un torneig ITF. Això diferència dun ITF. Però al final els quadres i les jugadores són els mateixos. Estàvem molt preparats, ho havíem segmentat tot amb un bon organigrama, i no ha suposat cap problema.

Quin pressupost tenen?

Estem rondant una mica més de 300.000 euros. Un 20% més que l’any passat, quan vam organitzar a la Bisbal un ITF 100.000. Els punts que repartim som força semblants, per exemple, la guanyadora se n’emporta 160. I en premis, estem en 115.000 dòlars. Ara, està clar que el ser un torneig del circuit WTA té molt més prestigi. És una empresa privada que monopolitza aquests campionats. Hem entrat a un altre nivell de tenis que des de fora té més rellevància.

És com s’ho havia imaginat, el circuit WTA?

Sí, perquè com que tenim un equip ben entrenat i tothom hi posa allò que hi ha de posar, ens està sortint bastant rodó i ben organitzat. El primer dia vas de bòlit, la WTA fa de supervisora i et van demanant cosetes, un cop has agafat la velocitat de creuer, que dic jo, podem amb tot el que vingui. Potser m’havia imaginat que tindríem millors jugadores però entenc que coincidint amb Roland Garros és lògic que n’hi hagi que no han pogut venir. Ens ha passat amb Leyla Fernández, es va inscriure, li vam guardar una invitació però no ha pogut venir perquè tot i haver caigut en individuals, estava competint en dobles. Segurament diumenge ens visitarà, però no haurà pogut jugar. Però sí, l’expectativa era que vinguessin millors jugadores, amb rànquings superiors.

Es poden plantejar un canvi de dates, pel futur, per no coincidir amb Roland Garros?

Nosaltres després del campionat sempre fem una revisió profunda del que es pot millorar. Un dels punts serà revisar les dates per si en podem trobar de millors per aconseguir un espectacle millor. Que no vol dir que amb jugadores amb rànquings més elevats, estigui garantit un millor espectacle. Però com a mínim que no sigui per no intentar-ho. Parlarem amb WTA i els altres 125 d’Espanya si val la pena fer-ho. Fer el torneig ara no ho hem triat nosaltres, va ser la WTA qui ens va donar aquesta data.

Quants tornejos WTA hi ha a Espanya?

El nostre i dos més de 125, a València i a Reus, i WTA i ATP a Madrid.

Això és tocar sostre o el principi del que ha de venir?

Tocar sostre. Econòmicament, de moment, ens hem de limitar al pressupost que tenim. Aquest és el nostre sostre com a mínim per els propers tres anys, que és el contracte que hem firmat amb la WTA. Ara, també he de dir que si algú s’anima i vol fer un torneig millor, un 250, estem disposats a fer una carta als reis. Si algun patrocinador vol organitzar un torneig d’aquest nivell, que seria únic a Espanya, estem oberts.

Què els va impulsar a fer ITF fa set o vuit anys?

Aquest és el setè any del torneig. La motivació va ser que el club feia 30 anys, el 2016. Vam decidir fer activitats per celebrar-ho i ens van proposar si volíem entrar als circuits femenins internacionals. Vam començar amb un 10.000. Ens va agradar molt l’ambient de tota la setmana al club. Entre ajudes públiques i patrocinadors hem anat creixent. I sempre en tema de tenis femení, perquè ens hi sentim còmodes.

Quanta gent pot passar aquests dies per les instal·lacions del CT La Bisbal?

Jo penso que poden passar-hi més de 5.000 persones. Son 10 hores de tenis al dia, de 10 del matí a 9 del vespre. La gent entra, mira un partit, se’n va, torna... com que l’accés és lliure és difícil comptar-ho. Tenim una grada amb 800 localitats a la pista principal que estic segur que omplirem el cap de setmana en les semifinals i en la final. 

A Girona el tenis també és de Primera?

També, també. Girona té bàsquet, hoquei i futbol de primera, i el tenis que s’hi pot veure, també ho és. Som un dels 60 tornejos més importants del món.

Què trobarà qui vingui a les pistes?

Un gran espectacle, bon tennis i una bona acollida. Hi ha un ampli aparcament, disposem de bar i restaurant... animo a tothom que vingui a veure-ho perquè quedaran engrescats.

Subscriu-te per seguir llegint