La Costa Brava s'ha descrit de mil maneres diferents. Un racó paradisíac destrossat per mil i un booms urbanístics; l'escenari de pel·lícules d'aquí i d'allà, conegudes i desconegudes, per a tots els públics i no aptes per a menors; un iman irresistible per a famosos arribats de tot arreu o el nou centre de la gastronomia mundial. I totes aquestes cares del poliedre tenen el seu origen en el clima i l'orografia de la costa gironina.

O almenys això és el que proposa el palafrugellenc Josep Castelló, Caste, al llibre Costa Brava autèntica, on defensa que "l'essència del territori rau en el paisatge i el clima", que determinen la gastronomia, els costums i el caràcter dels seus habitants.

Començant, doncs, pel paisatge de la costa gironina, Caste mostra -amb fotografies seves i dibuixos de Miquel Llenas- el que anomena les "espècies prehistòriques" de la Costa Brava, i que són totes aquelles formes d'animals que ha trobat gravades a les roques després d'anys d'observació i moltes de les quals ha batejat ell mateix.

I entre animal i animal, Castelló documenta també les formes fàl·liques d'algunes pedres, amb els caralls bernat com a màxim exponent. Perquè, segons l'autor, els racons de la Costa Brava amaguen símbols amb una gran càrrega eròtica, i per demostrar-ho es remet a una antiga cançó popular, que diu així "... si fossis noia callada i no diguessis res a ningú, tu m'ensenyaries la Foradada i jo el cap de Begur...".

El llibre continua repassant els desastres causats per la fúria dels elements del clima, com la tramuntanada que va arrancar les vies del tren damunt del pont de Colera al 1877 o el temporal que l'any 1983 va portar un grapat de bosses d'escombraries des d'un càmping italià fins a la platja de Llançà.

La Costa Brava autèntica tampoc s'oblida dels turistes il·lustres que han passat uns dies a les nostres contrades. Repassa l'anecdòtica visita del britànic Winston Churchill a Palamós, però també recorda personatges com Tom Sharpe, que ha establert a Llafranc la residència, des d'on escriu les seves novel·les, i que no només gaudeixen del sol i la platja, sinó que han sabut integrar-se entre els seus veïns i apreciar les peculiaritats de la Costa Brava.

I si els nord-americans Ava Gardner i Truman Capote són dos dels visitants més coneguts de la nostra costa, l'autor del llibre no en deixa de banda d'altres molt menys coneguts.

A Costa Brava autèntica també hi tenen cabuda els soldats que van lluitar a la guerra civil o a les dues guerres mundials, els llops que amenaçaven el bestiar dels ramaders empordanesos durant els anys 50 i fins i tot, el suposat extraterrestre que durant la primavera de 1968 provocava alteracions als aparells electrònics de Tossa de Mar.

Set anys de treball

Totes aquestes troballes són el resultat de set anys d'investigació transcorreguts entre arxius i amb treball sobre el terreny, recorrent la costa gironina per mar i per terra.

Preguntat sobre les dificultats de trobar quelcom novedós que encara no s'hagi dit sobre la Costa Brava, Josep Castelló assegura que "sempre hi ha alguna cosa nova a descobrir, només cal saber mirar des de la perspectiva adequada".

"A vegades només cal observar atentament. Si t'atures i t'hi fixes, pots veure detalls a les roques o al paisatge que els altres no hi veuen", afegeix.

I tot i que es lamenta que "si hagués començat a treballar ara en el llibre, hagués anat molt més ràpid, perquè actualment tot està a internet", Caste declara que el que més ha gaudit ha estat precisament l'oportunitat de tafanejar i investigar.