Multimilionaris homes de negocis, alts mandataris, actors, actrius i cantants, esportistes... Pocs són els escollits que poden gaudir d'unes vacances en els iots més cars del món, però en canvi són molts els gironins que han pogut veure aquestes embarcacions integrar-se en l'habitual paisatge de la Costa Brava. I és que el litoral gironí, en els darrers mesos, s'ha convertit en el destí d'alguns d'aquests "palaus flotants" que acostumen a destacar tant per les seves dimensions (són enormes) com per les seves comoditats, ja que acostumen a tenir des d'helioport propi fins a restaurants, piscines, suites i una nombrosa tripulació per atendre els convidats.

Aquest tipus de iots no solen passar desapercebuts, ja que la seva espectacularitat els delata. L'últim es va poder veure el cap de setmana passat a la cala Canyelles de Lloret de Mar: es tractava de l'Amevi Yacht, considerat actualment un dels més cars del món. Tot i que és propietat del bilionari indi Lakshmi Niwas Mittal, en aquesta ocasió s'hi allotjava el president del Kazakhstan, Nursultan Nazarbayev. La seva aparició va causar una gran expectació entre lloretencs i turistes, ja que el iot anava acompanyat d'una important presència policial que va fer sospitar a més d'un.

Més desapercebut va passar, en canvi, el Sun Rising, el sisè iot més gran del món, que el dia 2 de juliol va fondejar a Blanes, procedent de Barcelona i en direcció a la Costa Blava. Aquest estiu, el Sun Rising està allotjant convidats de luxe: des de l'actor nord-americà Steve Martin, que hi ha viatjat per celebrar l'aniversari de casament amb la seva dona, fins a l'exprimer ministre britànic, Tony Blair.

"Ocean Victory" a St. Feliu

La temporada de iots, però, havia començat molt abans, ja que a principis de maig va fer acte de presència a Sant Feliu de Guíxols l'Ocean Victory, que es considera un dels més moderns de tot el món i que en aquesta ocasió s'estrenava per primer cop a la Costa Brava. Tot i que no es va arribar a conèixer la identitat dels seus ocupants, el megaiot té capacitat per hostatjar 12 persones en cinc suites. Entre les seves comoditats hi ha una sala de projecció amb 12 butaques que seria l'enveja de qualsevol cinèfil i un complet gimnàs amb sauna i bany de vapor, entre d'altres.

Si tirem una mica més enrere, l'any passat també va aixecar un cert revolt l'arribada del iot del multimilionari armador grec Stavros Niarchos, que va fondejar a la badia de Roses. El luxós Atlantis II, de 115 metres d'eslora, es va haver d'aturar a la Costa Brava perquè va patir una avaria en un dels motors, i s'hi va quedar 8 dies. Aquest iot es troba habitualment amarrat al Principat de Mònaco, on s'ha convertit en tot un símbol. El seu propietari, Stavros Niarchos, havia estat fa uns anys el gran rival d'Onassis tant en els negocis com en l'amor.

Molt abans, altres iots insignes, com per exemple el Fortuna, propietat de la Família Reial Espanyola, havien fondejat a la Costa Brava. És difícil preguntar als seus inaccessibles propietaris -que moltes vegades ni tan sols es deixen veure- quins són els motius que els porten a triar aquest indret per a passar uns dies, però tot fa pensar que el seu enclavament, entre Barcelona i la costa francesa, així com el seu paisatge són dos dels motius primordials.