Enguany, la novena edició del Concert de Sardanes de la Costa Brava que cada agost celebren els palamosins ha tingut nous al·licients. A l'estrena anual d'una sardana, i el record a Ricard Viladesau, hi ha hagut l'afegitó que el concert ha estat inclòs dins del cicle de Nits Musicals del Centenari de la Costa Brava, impulsat pel Patronat de Turisme.

La proposta musical de l'Agrupació Sardanista Costa Brava, amb dues formacions de gran prestigi com són La Principal de la Bisbal i els Montgrins, va ser un altre èxit, com en anys anteriors. Les dues formacions, que es van anar alternant durant la primera part, van encetar el concert amb Ros Marbà i la peça PortaFerrada, per continuar amb el mateix autor, que enguany ha estat el compositor convidat, i la peça Homentage Olimpic. La Bisbal sempre inclou en el seu programa alguna peça del seu director, Francesc Cassú; i a Palamós va ser Plenitud.

Per part dels Montgrins, la música de Viladesau, amb La Pedrera, va permetre gaudir de les dots interpretatives de dos solistes, Jordi Carreras a la tenora i Marcel Artiaga al tible. La Bisbal continuava amb Viladesau i Flors a la Moreneta i els Montgrins retornaven amb una peça estrenada aquest mateix any, en motiu del 125 anys de la fundació de la cobla-orquestra: la sardana que els va dedicar Jordi Molina, Torroella 1884.

Empordà amunt, fins a Peradala, on trobàvem la música de Josep Serra (el pare Serra) amb el títol La matinera, moment en què els dos tiblaires de la Bisbal, Lluis Pujals i Gabriel Castelló, unien esforços i cants. La primera part finalitzava amb els Montgrins i la peça d'Artiaga Músis en el temps.

Un total de 24 professors junts

La segona part feia un recorregut per la Costa Brava, amb títols com Marinera, la sardana que va estrenar Albert Guinovat l'any passat; la peça de Jesús Ventura Costa Brava 100, que forma part del darrer CD editat la passada primavera pels palamosins. Va ser el propi autor el que va dirigir les cobles. Continuant el programa seguia Bell-lloch, del músic ganxó Lluís Lloansí.

El gironí Antoni Mas Bou hi aportava una obra d'estrena que, sota el títol Viladesau i el Mar, aplega els ballables més coneguts del músic calongí, desaparegut el 2005. També hi era present la música de Viladesau amb Costabravenca.

L'estrena de la sardana de Ros Marbà va ser el punt culminant del concert. De Calonge a Palamós, pel camí vell, és el recorregut que fa el renombrat director i compositor quan es trasllada des de la seva segona residència de Calonge fins a Palamós. El director va pujar a l'escenari per dirigir l'obra. Bisbal i Montgrins, un conjunt de 24 professors dalt de l'escenari, van anar desgranant una a una les sis peces de la segona part conjuntament.

Francesc Sánchez Carcassés conduïa el concert, i a més ha estat la mà responsable que ha lligat tot el conjunt, fins arribar el moment de l'inici d'aquest. Carcassés valorava la nit musical palamosina "com un gran èxit de música i de participació de públic, amb un miler de persones", una fita gens difícil d'assolir, donada la qualitat de les cobles, el programa del concert i la bona mà dels sardanistes palamosins a l'hora d'organitzar activitats.

Personalitats del món polític, com la consellera de Salut, Marina Geli, el delegat de Cultura, Miquel Sitjar, el delegat d'Universitats, Innovació i Empresa, David Mascot, a més de Núria Feliu, una assídua de cada any, Miquel Calzada (Mikimoto) i diferents compositors de sardanes van assistir a l'acte. Fora de programa es va escoltar l'emblamàtica Palamós, Ciutat Pubilla, de Viladesau. Els aplaudiments van generar un segon bis, i va ser finalment l'arranjament fet per Jordi Molina de la peça de Serrat Mediterrani.