Els camins de ronda de la Costa Brava són un dels atractius turístics més espectaculars d'aquesta zona de Catalunya. A través d'aquestes rutes, que voregen el mar, es pot gaudir d'algunes de les millors vistes del paisatge des de terra i accedir a cales impossibles.

Són camins elevats que siluetegen la costa envoltats per vegetació i mar, i que en l'actualitat bàsicament tenen una funció exclusivament turística, tot i que en el passat van servir per a d'altres qüestions. A l'estiu, aquests camins esdevenen molt diferents segons l'hora del dia en què es trepitgen. A primera hora, hi passen els banyistes carregats amb els para-sols, les tovalloles i les bosses de platja buscant una cala on poder passar el matí. Cap a la tarda, es transformen en un agradable passeig ple de gent ben vestida. I a la nit, esdevé el camí perfecte per a les passejades romàntiques.

Amb els anys s'han anat recuperant, però encara no ha estat possible unir-los tots en un sol camí continu. La totalitat del recorregut que va des de Portbou i Colera fins a Blanes consta d'entre 12 i 16 trams, depenent de la llargada d'aquests, que es poden fer en diferents etapes. Es tracta d'uns 215 quilòmetres, que es poden arribar a fer en uns 15 dies, tot i que són pocs els visitants que el recorren de dalt a baix.

Fent tot el recorregut per aquests camins, el visitant podrà adonar-se de la diversitat de paisatges de la Costa Brava, que varien molt al llarg dels diferents espais. En especial, podem diferenciar dues grans zones. La part nord, que és la zona més abrupta de tota la costa catalana, amb penyasegats i muntanyes on bufa la tramuntana molt habitualment, fet que impedeix que hi creixi gaire vegetació. I la zona del sud, més suau. Un cop s'entra al Baix Empordà, el paisatge se suavitza i abunden els pins que arriben fins l'aigua i abracen tota la costa. El camí també esdevé més fàcil per al visitant. Per la mateixa costa també s'hi pot trobar el famós sender GR-92, conegut com a sender del Mediterrani, que recorre tota la costa catalana i que en el seu pas per les comarques gironines coincideix en diversos trams amb els camins de ronda.

El contraban

Malgrat que en l'actualitat s'hagin convertit en bonics recorreguts turístics des d'on poder gaudir de les vistes de la Costa Brava, històricament van ser camins molt útils per a diverses qüestions: servien per accedir a terra per les cales en cas de naufragi, vigilar l'horitzó de possibles atacs per mar i, fins i tot, van ser utilitzats per contrabandistes. L'accés tan proper del mar i sobretot la proximitat amb la frontera francesa, van fer que per tot aquest territori fossin molt habituals els contrabandistes i especialment actuant per mar. Fins a mitjan segle XX, aquesta activitat va ser perseguida des de terra, ja que el Govern no disposava d'una infraestructura adequada per fer-ho des del mar. Els camins de ronda, doncs, eren de capital importància: els uns els feien servir per escapar, i els altres per vigilar i intentar empaitar els il·legals.

Originalment, també eren utilitzats pels cossos que feien guàrdia entre les fortificacions per escapar o avisar del perill, però en poc temps van ser el camp de batalla del contraban. Amb la millora de la infraestructura viària i la popularització dels automòbils els camins de ronda van entrar en desús, perjudicats a més pel boom urbanístic. Fa uns anys, però, les administracions estan intentant recuperar aquests senders litorals i ja se n'han rehabilitat diversos trams. Tot i això, en alguns casos han estat tallats per finques particulars que han ocupat un terreny que no els corresponia, i en d'altres són impracticables per la seva perillositat. De fet, els camins de ronda han estat escenari de diversos accidents, en alguns casos, mortals. L'entitat Amics de la Unesco ha fet nombroses peticions a les administracions perquè obrin i condicionin els camins de ronda.

Actualment, els camins permeten fer un passeig tranquil a la vora del mar i accedir a algunes de les cales més amagades, com ara la cala del Crit. Al llarg de tot el recorregut, a més, es poden veure alguns dels símbols de la Costa Brava, com el Far de Sant Sebastià o diversos jardins emblemàtics, com el de Cap Roig, a Calella, o els Marimutra, a Blanes.