L'absència de lluna propiciarà, especialment durant aquesta nit, una millor observació de les Persèides, la tradicional "pluja d'estrelles" que arriba cada estiu al voltant de la festivitat de Sant Llorenç. I és precisament aquesta data la que dóna nom a la pluja i fa que s'anomeni "llàgrimes de Sant Llorenç".

En realitat, però, no es tracta realment d'estrelles, sinó de diminutes partícules de pols, en molts casos més petites que un gra de sorra, que es desintegren quan entren a l'atsmofera i creen els llaços lluminosos que li donen l'aspecte "d'estrella fugaç".

Les previsions meteorològiques apunten que els cels estaran pràcticament nets aquesta nit i que es podran veure amb comoditat les "llàgrimes de Sant Llorenç", mentre que la pràctica absència de lluna -que aquests dies inicia la seva fase creixent- propiciarà que es puguin veure amb més claredat i espectacularitat.

El millor moment per contemplar aquest fenomen, segons l'Institut Astronòmic de Canàries (IAC), és després de la mitjanit, quan la constel·lació de Perseu apareix al cel, des de la qual, gràcies a un efecte òptic, sembla que procedeixen les "llàgrimes".

En realitat, però, aquests "estels fugaços" són petites partícules de pols de diferents mides, tot i que la majoria minúsculs, que van deixant els cometes al llarg de les seves òrbites al voltant del sol. En el cas de les Persèides, el causant de la "pluja" sobre la Terra és el cometa Swift-Tuttle, que dóna una volta al voltant del Sol cada 130 anys. La intensitat de la pluja d'estrelles depèn de la coincidència de l'òrbita de la terra amb la d'aquest cometa, i la pluja es produeix cada any durant aquestes dates perquè és quan la Terra passa a prop de la seva òrbita.

Ràfegues de 400 meteorits

Segons l'IAC, aquest any s'espera una pluja d'estrelles "normal", però en els darrers 20 anys les Perseides han sorprès amb ràfegues d'entre 150 i 400 meteorits per hora, a causa de l'existència de zones més denses dins d'aquest corrents de pols còsmica.

Aquesta institució científica explica que la millor forma de disfrutar de la pluja d'estrelles és a simple vista, sense ulleres ni telescopis, i intentant abarcar el major camp de visió possible. D'aquesta manera, espais com les platges o els miradors s'han convertit en habituals per observar el fenomen d'aquesta nit. A més, moltes organitzacions ho aprofiten per preparar també activitats lúdiques i festives, i en molts llocs s'aprofita per organitzar "festes de les estrelles".