Des de fa 20 anys, el groc a l'Estartit identifica els viatges amb visió subaquàtica a les Illes Medes dels Nautilus. L'empresa està d'aniversari i ahir va realitzar un viatge simbòlic per celebrar aquest esdeveniment. Al llarg de tots aquests anys ha transportat més de 2 milions de persones.

Dorades, sards, oblades o fins i tot algun mero. Aquests són alguns dels peixos que es poden observar cada dia sota les aigües de les Illes Medes de l'Estartit sense necessitat de mullar-se ni un peu, gràcies als Nautilus, unes embarcacions amb visió subaquàtica. Es tracta de vaixells que tenen una part inferior amb grans finestres, on es pot baixar, que permeten gaudir del fons marí d'aquesta reserva natural. L'empresa impulsora, Subaquàtic Vision, va celebrar ahir amb un viatge a les Illes el seu 20è aniversari. Al passeig per mar hi van assistir el nou alcalde de Torroella i l'Estartit, Jordi Cordón, la directora general de Turisme de la Generalitat, Marian Muro, el president de l'empresa, Delfo Pascual, i d'altres autoritats de l'Ajuntament, la diputació i els sectors del turisme.

Malgrat que se celebren 20 anys de la seva inauguració, la idea de crear el Nautilus es va gestar fa més de 24 anys. El fundador Delfo Pascual i el seu germà tenien una drassana, i, segons explica Pas?cual, sovint els arribaven fulletons de països diferents on s'anunciaven embarcacions innovadores. "Un dia vam rebre una cosa rara amb un vaixell amb una gàbia sota l'aigua", explica Pascual i destaca que aquell fulletó va ser l'embrió de la futura embarcació. Primer van proposar que fossin altres persones que construissin el vaixell, però tot i que els reconeixien que era una bona idea, ningú s'atrevia a tirar-la endavant. En un principi, doncs, ells només volien vendre la idea, però al veure que ningú ho feia van decidir apostar-hi.

La posada en marxa, però, es va retardar molt. Primer, perquè van trigar gairebé un any sencer en poder legalitzar l'embarcació. I segon, perquè es va cremar la drassana i van caldre dos anys per reconstruir-la. Un cop resolts els problemes, els germans van fabricar i tirar al mar dos vaixells. "Vam ser els primers d'Espanya a fer una embarcació d'aquestes característiques", destaca Pascual.

Així, doncs, Subaquàtic Vision va iniciar la seva tasca el 1991 amb dues embarcacions i amb el pas del temps s'ha anat ampliant i obrint a nous mercats. Actualment, té sis embarcacions amb capacitat per transportar fins a 690 persones. Calculen que en aquests 20 anys han transportat més de dos milions de persones. A més, fan passejades per escolars amb explicacions didàctiques. En aquest cas, han estat més de 100.000 els escolars que han rebut classes didàctiques als Nautilus.

La directora general de Turisme, Marian Muro, va destacar que aquestes embarcacions eren una "oferta complementària de molta qualitat" i va felicitar els impulsors, ja que ara "és poc comú" que una empresa faci 20 anys. Per la seva part, l'alcalde va afirmar sentir-se "orgullós" que aquesta empresa tingués fa 20 anys "la visió" de tirar endavant aquest projecte. Tot i els alts i baixos, els Nautilus afronten el futur millor que mai.