Turquia, Sèrbia, Japó, EUA, Canadà, Alemanya, França, Itàlia i Bèlgica són algunes de les procedències dels 25 nois i noies d'entre 18 i 25 anys que es van trobar excavant a la recerca de descobriments arqueològics al castell de Montsoriu, situat a 650 metres d'altitud entre els termes municipals gironins d'Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu, les primeres referències del qual daten de l'any 1002. Els treballs, que es van perllongar fins diumenge, es van centrar a la zona de magatzems i en la cisterna del segle XIII propera a la cuina, on s'han trobat peces de ceràmica medieval.

Es tracta d'una campanya desenvolupada per joves voluntaris que, més enllà de la investigació en equip i del descobriment de l'arqueologia d'aquest monument fortificat, constitueix una via de coneixement i estimació cap a la cultura del país.

Aquests són els dos objectius que es planteja el projecte iniciat l'any 1993 amb resultats fins avui sorprenents, com les 400 peces recuperades l'any 2007 corresponents a paraments de taula i de cuina, considerada una de les troballes més importants de Catalunya i dels conjunts arqueològics més rellevants del segle XVI. Moltes de les peces han estat reconstruïdes i exposades en el Museu Etnològic del Montseny.

Organitzat pel Consell de Joventut d'Arbúcies, l'equip tècnic del museu dirigeix els treballs arqueològics, paral·lelament als de recuperació de l'edificació a càrrec del Patronat Montsoriu. El Consell Comarcal de la Selva és el propietari del castell i el responsable de l'àrea de Cultura, Joan Carles Codolà, explica que després haver-se obert des del gener passat parcialment al públic, aquest camp de treball internacional forma part del pla de recuperació d´aquesta fortalesa "considerada de les més importants d´estil gòtic per a la defensa militar de Catalunya".

La campanya estiuenca d'excavacions acabarà el setembre amb una actuació programada a càrrec d'estudiants, llicenciats i catedràtics d'Arqueologia.