La Rambla de Figueres es convertirà dissabte vinent, 27 de juliol, en un aparador pel disseny emergent amb la segona edició de la fira-mercat Dizaina. Previst pel passat mes de juny i suspès per culpa de la publica, el segon Dizaina combinarà la vessant comercial, amb més d'una trentena d'estants oberts de 10 del matí a 9 del vespre, amb la decoració urbana, la música en directe i els tallers creatius per a nens i adults.

La fira, que es vol convertir en el mercat de referència per a joves creadors a les comarques gironines, tindrà expositors dedicats a la moda, els complements, la joieria i la bijuteria, però també el disseny gràfic i la il·lustració.

Els participants a la fira, que han hagut de passar per un procés de selecció, elaboren "productes exclusius i diferenciats, amb una marca pròpia", expliquen des de l'organització. Són, a més, "productors de quilòmetre 0", amb materials de proximitat.

Tot i el canvi de data -inicialment estava previst pel 8 de juny-, han omplert els estands previstos i les baixes motivades per qüestions d'agenda s'han substituït amb nous participants. Un 40% dels dissenyadors provenen de la demarcació de Barcelona, però ha crescut la participació dels creadors gironins, que ja superen el 50%. Des de l'organització assenyalen que un dels seus objectius és descentralitzar els mercats de les tendències i demostrar que "per ser dissenyador no cal viure a Barcelona".

En l'apartat musical de Dizaina, que amplia el número de concerts respecte la primera edició, el plat fort d'aquesta festa del disseny seran els concerts de Sanjays i Hot Penguins, previstos per les 10 i les 12 de la nit, respectivament. Els primers portaran fins a Figueres els seus ritmes ballables i psicodèlics, mentre els segons repassaran els temes del seu primer disc, amb que van del rock madur a l'indie adolescent.

Les actuacions musicals, però, començaran molt abans, a partir de dos quarts de 12 del migdia, amb l'actuació de Projecte Nu. Les medolies jazzístiques dels figuerencs Two Cats els prendran el relleu a la 1 i a les 5 de la tarda serà el torn de Robert Molina, que presentarà el seu nou disc, Una mica de sort. A partir de dos quats de vuit del vespre prendrà l'escenari la mescla de gèneres musicals de Merkado Negro, que actuarà dos quarts de 8 del vespre.

Els empordanesos Pinocchio seran, a partir de la 1 de la matinada, la banda sonora del fi de festa, que tancarà Dj Sit amb una sessió d'indie-rock-elèctric.

La festa també inclou un espai per a tallers i activitats. Els més petits aprendran a dissenyar la seva pròpia prestatgeria i a moldejar amb pasta de sal per a crear arbolars. Els tallers d'adults, en canvi, es centraran en el disseny de joies amb elements naturals i quotidians i en l'scrapbooking, un mètode artesà per personalitzar àlbums de fotos i targetes que està guanyant adeptes arreu del món.

Creació al carrer

La fira triplica l'espai respecte la primera edició, i convertirà la Rambla de Figueres en un espai de disseny. Fustes, plantes i teixits de cotó de color blanc, gris i groc fluor envairan el carrer amb una decoració i estants creats de manera artesanal pel col·lectiu Dizaina i la fundació ALTEM, que ha realitzat a mà uns 1.500 pompons amb paper de seda.

La decoració està pensada per despertar sensacions i hi destaca una instal·lació a la façana del Museu del Juguet i les intervencions de "la guerrilla del ganxet", un moviment urbà que arrenca somriures decorant el mobiliari urbà amb teixits de punt.