Palamós va viure ahir els actes centrals de les festes de la Mare de Déu del Carme amb la processó marítima. Amb l'acompanyament dels geganters i grallers de Palamós i la cobla Baix Empordà, la processó va començar a la una del migdia i tot seguit, va conduir la imatge de la Verge fins al port pesquer de Palamós. Arribats a la zona portuària, la figura de la Verge es va col·locar a bord de l'embarcació de pesca d'arrossegament Germans Gras, la barca que aquest any era l'encarregada de portar la imatge, tot encapçalant la processó de la flota pesquera de la confraria palamosina.

Bona part de les barques de pesca del port de Palamós, a més d'altres embarcacions menors, van participar en la comitiva d'acompanyament de la imatge de la patrona de la gent del mar en un recorregut marític que, pel nord, va arribar fins a l'alzada de la Fosca i el Castell, i pel sud, fins a les aigües de Platja d'Aro.

Una hora abans de l'inici de la processó dedicada a la Verge del Carme, a les dotze del migdia, l'església de Santa Maria del Mar de Palamós va acollir la missa solemne en honor de la Mare de Déu marítima.

Amb la comitiva marítima, la vila de Palamós va tancar els actes de celebració de les festes de la Mare de Déu del Carme, que van començar divendres al vespre amb una recreació de les subhastes de peix cantades.

Un cap de setmana d'actes

L'acte, que es va celebrar al moll pesquer davant del Museu de la Pesca, tenia com a objectiu recuperar per un dia el sistema tradicional de comercialització del peix que feien servir els pescadors a la llotges de tot Catalunya i que actualment només es manté a la platja de Montgat.

El procés tradicional de vendre peix a viva veu es caracteritzava per la cantarella del subhastador que subhastava el peix a la baixa, tot emprant un argot i unes expressions, postures i gestos singulars, només comprensibles per als pescadors i peixaters participants.

A la demostració de la subhasta tradicional hi van participar un subhastador i diversos peixaters locals, que es van encarregar d'explicar el funcionament i les particularitats d'aquest mecanisme de venda que va començar a desaparèixer de les llotges de pescadors quan es va imposar progressivament la informatització del sistema, a partir de la dècada dels anys 90.

El programa oficial d'actes va continuar el mateix divendres al vespre amb un sopar de germanor del sector pesquer local a l'Espai del Peix, i va continuar durant la jordada de dissabte.

Va ser llavors quan es va inaugurar a la Casa del Mar, a la plaça de la Catifa, una exposició de treballs manuals i artesania realitzats per dones de pescadors palamosins. Aquesta mostra estarà oberrta al públic fins el dia 27 de juliol, i es podrà visitar als vespres, des de dos quarts de set fins a dos quarts de nou.

Les activitats organitzades dissabte amb motiu de la festivitat de la Mare de Déu del Carme es van tanar a les onze de la nit amb el tradicional gran ball de revetlla, que aquest any va estar amenitzat pel conjunt Souvenir Flash.