Jenny Kozlow, una editora nord-americana establerta a Costa Rica, ha passat uns dies de vacances a Girona. Lluny d'hotels o apartaments, s'ha hostatjat a casa de Quim de la Mata, un extreballador de banca jubilat. No es coneixien, però tenen un nexe en comú: tots dos són membres de Servas, una associació internacional present a més de 125 països que facilita el coneixement i l'entesa entre els seus membres. La manera de fer-ho és senzilla: els associats acullen a casa seva altres integrants de l'organització que viatgen, amb l'objectiu d'intercanviar experiències i potenciar els intercanvis culturals per tal d'acabar amb els estereotips. "És la versió original del coachsurfing, que brinda al viatger la possibilitat de sentir-se menys turista", explica Kozlow.

El que diferencia Servas del ?coachsurfing i altres opcions d'intercanvi de cases o d'allotjament gratuït en vivendes particulars és l'esperit de l'associació: nascuda a Dinamarca després de la Segona Guerra Mundial, el seu objectiu és promoure la pau mundial, de manera que el més important són les relacions d'amistat que es creen entre els membres de diferents països. "El coachsurfing és més pràctic, la relació entre els hostes i els viatgers pot donar-se o no. En canvi, per a Servas aquesta relació és el més important, es tracta d'integrar-se en la vida dels altres", assenyala Kozlow.

Kozlow i De la Mata admeten que aquesta manera de viatjar només és apta per a determinat tipus de persones. "A vegades, quan ho expliques, la gent et pregunta: de veritat que no coneixes aquesta persona? I com és que la tens a casa?", explica De la Mata. "El més important que la gent sigui oberta de ment", afegeix. Així doncs, des de l'any 1949, Servas -que significa "servir" en esperanto- ha anat teixint una xarxa internacional de persones que estan disposades a obrir les portes de casa seva als viatgers i les seves ments a noves cultures. "Era una manera de curar ferides, perquè la millor manera d'evitar conflictes és que la gent es conegui", assenyala Kozlow. Per això, ella mateixa s'obliga a hostatjar gent de països sobre els quals té prejudicis "per tal de trencar-los".

De la Mata, per exemple, recorda com va acollir a casa seva una parella d'Israel i es va interessar per com veien el conflicte. "Coneixes la gent concreta i veus que no tots els d'un país són iguals", assenyala. "Es tracta de posar cara a un esterotip", precisa Kozlow. Viatjar a través de Servas, doncs, no és només passejar pels llocs més turístics d'una ciutat, sinó que consisteix a implicar-se en el dia a dia de la família acollidora. No vol dir que ho hagin de fer tot junts, però sí que hi ha una voluntat de descobriment mutu. "Al matí, durant l'esmorzar, es traça el pla del dia, i el viatger a vegades col·labora amb la compra al súper o a anar a portar els nens a l'escola. No ets en un hotel, i has de demostrar interès", explica Kozlow. Això ha portat els membres de Servas a veure's en situacions insòlites: De la Mata, per exemple, es va trobar pesant ovelles en una granja d'Anglaterra, mentre que Kozlow ha pogut tastar el recuit de Fonteta.

El més habitual és que els viatgers es quedin dues nits a cada casa, malgrat que en alguns casos es pot allargar una mica més. Per formar part de l'associació cal passar una entrevista i pagar una quota simbòlica, que et dóna accés a les dades i adreces dels seus membres, així com un perfil de presentació on consten les característiques que vulgui difondre l'amfitrió: des dels seus gustos i aficions fins a si té mascotes, si la vivenda està adaptada a persones amb discapacitat o similars.

Malgrat que els avantatges per al viatger són evidents, l'amfitrió també se'n beneficia: per a Kozlow, "és una manera de viatjar sense moure't de casa, a través de la gent que et visita". En alguns casos, les amistats duren només els tres dies de l'estada, mentre que en d'altres s'acaben convertint en relacions més sòlides. Tot i que l'associació està oberta a viatgers de totes les edats, la mitjana sol ser més aviat elevada.

A Girona ciutat hi ha nou membres de Servas, però també se'n poden trobar a Figueres, Sant Hilari Sacalm, Platja d'Aro, Salt, Banyoles, Olot, Ripoll, Roses, Sant Feliu de Guíxols i Bonmatí.