Els lectors de Roberto Bolaño tenen una eina més per acostar-se al seu univers. Des de la comissió que organitza el cicle Bolaño a Blanes s'ha ideat una ruta literària que ressegueix els llocs on va viure l'escriptor durant els seus últims divuit anys, des d'on treballava o els comerços o racons de la ciutat que solia freqüentar. Són disset punts que s'han marcat amb unes plaques que, a banda d'explicar cada lloc, inclouen fotografies i passatges que els descriuen, extrets o bé de novel·les o bé d'entrevistes o articles. Per resseguir l'itinerari, s'han editat uns llibrets en quatre idiomes i també s'han instal·lat codis QR a cada punt per poder fer la ruta només amb el mòbil.

La creació de la Ruta Bolaño va néixer davant la necessitat de donar resposta als nombrosos turistes que cada any arriben a Blanes per conèixer més detalls de l'univers de l'escriptor. Aquests visitants -principalment dels Estats Units i d'Amèrica del Sud- arriben a Blanes després d'haver llegit l'obra de Bolaño i amb l'esperança de poder veure els espais que van ser part de la seva vida i obra.

Ara, gironins i visitants tindran l'oportunitat de recórrer aquests indrets que van formar part de la vida de l'escriptor. En total, la ruta està formada per disset punts assenyalats amb plaques i tòtems que fan un apropament al territori a través d'una nota biogràfica i una citació literària de procedència diversa, ja siguin entrevistes, articles periodístics o novel·les. Els textos es poden trobar en quatre llengües -català, castellà, anglès i francès- i estan acompanyats per fotografies fetes per membres de l'Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes. L'objectiu de les imatges és acostar el paisatge urbà al visitant i mostrar els canvis que han patit alguns indrets amb el pas del temps.

Inici a l'estació de trens

La primera fita es troba a l'estació de trens de Blanes, on Bolaño va arribar l'any 1985. Enaquest punt d'inici de la ruta hi ha una segona placa complementària amb informació general de tots els punts que en formen part, per tal que el viatger sàpiga quin és el recorregut que l'espera.

Després d'aquesta primera fita, totes les altres dibuixen un itinerari força lineal, que va des del barri dels Pins fins al centre de la vila, tot passant pel Racó d'en Portas. Entre els indrets inclosos a la ruta hi ha els llocs on Bolaño va viure, els establiments que freqüentava, els dos estudis que va tenir l'autor i els racons naturals que el fascinaven.

A banda de la senyalització, l'Ajuntament ha editat uns tríptics desplegables i una publicació de mà, en format llibret, per tal de poder seguir la ruta. Els fullets es poden trobar a tots els punts d'atenció pública municipal de Blanes, mentre que el llibret es pot demanar a l'Oficina de Turisme de la plaça Catalunya.

Tot aquest material és gratuït, i en el cas del llibret se n'han editat 1.000 exemplars en català i 1.000 més en castellà. Les guies en anglès i francès, en canvi, estan disponibles a la xarxa i són accessibles a través del codi QR. La previsió és poder augmentar el nombre de traduccions a altres llengües, com ara l'alemany. El tríptic, d'altra banda, està en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès) i se n'ha fet un tiratge de 5.000 exemplars.

A més, a cada punt senyalitzat hi ha un codi que enllaça amb una pàgina web on hi ha penjat el llibret elaborat pels membres de la Comissió Bolaño. D'aquesta manera, si es disposa d'un "mòbil intel·ligent", es pot seguir la ruta sense disposar físicament del llibret.

La presentació de la ruta va tenir lloc ahir al vespre a la sala d'actes Roberto Bolaño de la biblioteca comarcal de Blanes, en un acte encapçalat per l'alcalde, Josep Marigó, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. A la presentació hi va assistir la seva vídua, Carolina López, els seus fills, la regidora de Cultura, Lara Torres i altres representants municipals. També s'hi va poder veure l'autora dels textos de la ruta, Lourdes Domènech, el director de l'arxiu municipal, Toni Reyes, la presidenta de l'Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes, Glòria Sánchez, i la directora de la Biblioteca Comarcal de Blanes, Gemma Ciuró.

Aquesta ruta és un dels elements més destacats del programa d'homenatge a Roberto Bolaño que s'està celebrant durant aquest 2013, any en què es compleixen deu anys de la seva mort.