La Festa Major de l'Escala, que habitualment se celebrava del 2 al 5 de setembre, s'avançarà uns quants dies per incloure el cap de setmana i que el màxim nombre possible de gent pugui gaudir-la. Agafant com a referència inamovible la data del 2 de setembre, diada de Santa Màxima, s'ha optat finalment per concentrar els actes de la celebració entre els dies 30 d'agost i el 3 de setembre.

Hi ha previstes una cinquantena d'activitats diferents, per a la realització de les quals s'ha buscat la col·laboració de les entitats locals, una dotzena de les quals s'han implicat activament a la programació.

Seguint la línia iniciada l'any passat d'aprofitar la Festa Major per homenatjar cada any una persona o entitat del municipi que s'hagi distingit per alguna qüestió l'any precedent, aquest 2013 s'entregarà la medalla del municipi a la colla gegantera de l'Escala, que celebra el seu vint-i-cinquè aniversari.

L'arquitecte barceloní Carlos Ferrater, de prestigi internacional i amb una segona residència a l'Escala, serà el pregoner de la Festa Major de l'Escala d'aquest any, que se celebrarà del 30 d'agost al 3 de setembre.

Visitant assidu de l'Escala, Ferrater ha rebut nombrosos premis internacionals i al 2009 va rebre el Premi Nacional d'Arquitectura per la seva trajectòria.

És autor, entre d'altres, de tres illes de la Vila Olímpica de Barcelona, l'Hotel Rey Juan Carlos o la torre Quileia a Venècia. Part dels seus projectes es podran conèixer a l'exposició que es durà a terme a l'Alfolí de la Sal coincidint amb la Festa Major.