La cantant mallorquina Maria del Mar Bonet obrirà la cinquena edició del festival Camallera Cançó d'Autor, que entre el 9 i el 15 d'agost es vol convertir en una "alternativa a l'hegemonia cultural dominant a través de la reflexió i la paraula", segons el seu director, Pere Camps. El certamen, que té un pressupost que no arriba als 20.000 euros, va reunir en la passada edició uns 1.400 espectadors.

El programa, que segons Camps és "tota una declaració d'intencions" per demostrar que "l'estiu no és una època de desconnectar el cervell", inclou les actuacions de Dani Flaco, Cesk Freixas i Juanjo Bosk, entre d'altres artistes, a més de xerrades, projeccions i presentacions de llibres que, sota el lema "República de les paraules d'estiu", aposten per la cooperació, la sostenibilitat i la recuperació de la memòria històrica.

Les entrades dels concerts són a 10 euros, i hi ha un abonament de 50 per assistir a tots els recitals del programa.

El concert inaugural anirà a càrrec de Maria del Mar Bonet, que el proper 9 d'agost omplirà de música i poesia de la Mediterrània la plaça Feliu, en un recital on estarà acompanyada per Lautaro Roas a la guitarra, el bouzouki, el xarango i l'arpa.

L'endemà, 10 d'agost, un dels participants més veterans del festival, Dani Flaco, repassarà el seu repertori i presentarà algunes de les cançons del seu proper disc, que enregistrarà al novembre.

L'11 d'agost, el barceloní Enric Hernàez oferirà un tastet de l'espectacle He mirat les muntanyes com brillaven, en què musicava poemes d'autors catalans i occitans. Hernàez, que també cantarà cançons noves que encara no ha enregistrat, recuperarà també algunes de les versions musicades de la poesia de David Castillo, que prèviament haurà ofert un recital poètic i que l'acompanyarà sobre l'escenari.

Per la seva banda, Mercè Poch i Olga Falgueras interpretaran a piano i veu cançons antigues recopilades i harmonitzades pel poeta Federico García Lorca el dilluns 12 d'agost.

Destaca també el concert conjunt dels cantautors Cesk Freixas i el valencià Pau Alabajos, que el 13 d'agost repetiran el concert que van oferir al festival BarnaSants, combinant cançons dels seus darrers discos, marcades per la resistència i el compromís, amb versions d'altres artistes de referència.

El misticisme de Pedro Burruezo i Bohèmia Camerata Trio serà el protagonista del penúltim dia del festival, el 19 d'agost. Els versos inspirats en els poetes medievals com San Juan de la Cruz, Maimònides o Ibn Al-Arabi, cantats en català, castellà modern i antic, llatí o àrab clàssic, ressonaran a la plaça Feliu de Camallera. Burruezo explica que aborda "amb intenció contemporània el pensament i la contenció dels místics medievals per afrontar l'ambient de caos actual".

Tancarà el festival el cantautor empordanès Juanjo Bosk, que el 15 d'agost posarà emoció al festival de Camallera recordant els refugiats republicans del 39 i la impulsora de la Maternitat d'Elna, Elisabeth Eidenbenz, a qui ha dedicat el seu darrer treball. Assegura, però, que tot i intentar pagar "el deute històric" dels qui van lluitar per tenir un país millor, evita la nostàlgia i "partint del passat intenta construir un futur revolucionari".

Pensament i paraula

Plantejar-se aquesta revolució "des de la proximitat i la cooperació" és, precisament, l'objectiu de "la República de les paraules d'estiu", les activitats paral·leles que aprofundeixen en la reflexió que busca el festival.

Per a la primera jornada hi ha programada una xerrada sobre el dret a decidir en què participaran les diputades Anna Simó (ERC) i Dolors Camats (ICV-EUiA), Fabián Mohedano com a membre de la direcció del PSC i representants de CiU i la CUP.

La banca ètica FIARE, d'origen italià i que té previst implantar-se a l'Estat espanyol al 2014 i les experiències en el camp de les energies alternatives de Som Energia, centraran dues xerrades més.

Les activitats paral·leles es completaran amb un vermut literari, la presentació dels reportatges de l'Anuari Mèdia.cat i dues projeccions.