Si el paradís existeix, és probable que s'assembli a cala Jóncols. Aquesta és la sensació que devia experimentar l'any passat el músic Rafel Plana, quan va conèixer aquest espai situat en ple Parc Natural del Cap de Creus, al terme municipal de Roses. El va impactar tant, que va decidir que hi havia d'organitzar alguna cosa. Dit i fet: a finals d'any, hi portava un grup de músics que hi van passar un cap de setmana, durant el qual van conviure, van intercanviar experiències i van crear temes per a un disc. D'aquesta manera naixia Jóncols, la música de la cala, un projecte que aquest estiu té continuació en forma d'un cicle de concerts a la mateixa cala, que va començar a principis de juliol i que s'allargarà fins el proper 25 d'agost.

"Vincular la tradició i el patrimoni de cala Jóncols amb l'avant?guarda creativa musical". Aquesta era la idea que tenia Rafel Plana, després d'aquella descoberta que tant l'havia impressionat, quan va plantejar la seva iniciativa als responsables de l'Hotel-restau?rant de Cala Jóncols, que la van veure amb tan bons ulls que se'n van convertir en mecenes. I amb el suport de Monday Music Producers, Perceval Press i altres patrocinadors, va anar agafant forma.

Un cap de setmana a Jóncols

En primer lloc, vuit artistes van passar un cap de setmana a la cala el desembre de l'any passat. Segons Rafel Plana, "l'objectiu era clar: fer convergir Jóncols amb artistes que treballen amb la música electrònica i les noves tecnologies aplicades a la creació artística. L'única premissa era que totes les cançons havien d'inspirar-se en la història i la personalitat de la cala. El resultat és un àlbum en què artistes com Fernando Lagre?ca, Xtrngr, MissQ, Dontlikepiano, Esperit! i grups com Lasers, Boreals i Bearlin han creat el track que els agradaria escoltar a la seva particular Costa Brava". Jóncols, la música de la cala és un disc amb vuit temes inèdits que, segons els seus responsables, "estan entre el house, el synth-pop, l'ambient o el pop electrònic i que reviuen de forma orgànica l'experiència de la cala. Un exemple d'aquesta unió entre l'art i la natura es troba en els títols de les cançons, noms en llatí d'espècies marítimes i vegetals del Cap de Creus". L'àlbum es pot adquirir digitalment a través de la plataforma Kitebit, una startup catalana de venda de continguts digitals creada fa un any "per reduir els intermediaris i proporcionar més beneficis als artistes, productors i equip artístic".

Aquest disc va ser només la primera part del projecte, que està continuant aquest estiu amb un cicle de concerts de música electrònica amb el mateix títol que l'àlbum: "Vam voler que els artistes que havien participat en l'elaboració del disc també participessin en els concerts a la cala, perquè d'aquesta manera el vincle era més important". Durant el mes de juliol i en el que portem d'agost ja hi han actuat el Brossa Quartet de Corda (que va inaugurar el certamen versionant els temes del disc), Juan S. Luna, Xavier Rimbau, Bruno Galindo, David Puente, Xtrngr i MissQ (amb visuals de Mademoiselle Oui Oui). I encara ho han de fer Boreals (aquest dissab?te, 10 d'agost), Esperit! (diumenge 11), Lasers (dissabte 17), Bearlin (diumenge 18) i Fernando Lagreca (amb visuals de Xarlene) i Christian Len (dissabte 24). La cloenda del cicle serà el diumenge 25, amb l'estrena de l'espectacle Electrònica sense endolls amb Dontlikepiano, Jordi Bearlin i MissQ, i una nova sessió de Cristian Len (The Shelter/Ibiza Sonica). Tots aquests artistes passen la nit a Jóncols gràcies a la col·laboració de la Confraria de Pescadors i de l'Ajuntament de Roses, que cedeixen part de la barraca de pescadors que hi ha a la cala, una dels més antigues de Catalunya.

"La gent al·lucina bastant"

Rafel Plana es mostra satisfet de la resposta que el cicle està trobant entre el públic, que, segons ell, queda sorprès per allò que escolta en cada sessió: "La gent no s'imagina el nivell de les propostes que estem presentant i al·lucina bastant... S'allunya força del chill-out". I assegura que el projecte tindrà continuïtat: "Això s'està convertint en una etiqueta pròpia. La música electrònica i el públic català han de connectar, i Jóncols pot ser un bon portal d'entrada". En aquest sentit, l'impulsor de la iniciativa apunta que "com comentava l'altre dia MissQ, "qui digui que no li agrada la música electrònica és que no li agrada la música", perquè avui és tan present a tot arreu que resulten conceptes pràcticament indestriables".

El que no por avançat encara és en què consistirà aquesta continuïtat; queda encara molta música per escoltar a Jóncols aquest estiu abans d'acabar-ho de decidir.