Creix el nombre de veus en contra de l'empaitada d'ànecs de Roses. Després de les crítiques de l'Associació contra la Tortura i el Maltractament Animal i l'Associació Girona Animalista, ara ha estat el Col·legi d'Advocats de Barcelona qui s'ha adreçat a l'Ajuntament de Roses per demanar que aturi aquesta activitat, que té més de 90 anys d'història i que s'ha de celebrar demà al matí. La diputada de la comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Col·legi, Carme Valenzuela, assegura que l'esdeveniment pot vulnerar la Llei de Protecció d'Animals perquè sotmet els ànecs a una situació de "maltractament, ansietat i por" i ofereix els animals com a premi, cosa que també està prohibida.

L'empaitada d'ànecs és, juntament amb el carnaval, la tradició més antiga de Roses. L'organitza l'Associació d'Amics de les Festes i Tradicions de Roses des de fa 96 anys, i ja fa anys que està associada a la polèmica perquè consisteix en deixar anar un centenar d'ànecs a l'aigua i que els participants els hagin d'atrapar. Tot i que alguns tornen a l'organització, molts acaben convertint-se en "trofeus" dels nedadors, que se'ls emporten a casa.

Valenzuela explica que ja es van posar en contacte amb l'alcaldessa de Roses, Montserrat Mindan, per demanar-li que paralitzés l'esdeveniment, però aquesta no es va mostrar disposada a fer-ho. Per això, la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Col·legi d'Advocats va fer arribar ahir una petició a l'Ajuntament perquè revoqui la resolució per la qual se n'autoritza la celebració. Segons recorda, la vulneració dels drets dels animals i l'oposició d'una gran part de la societat és "tan clara" que el mateix Ajuntament ja va prohibir-la en un moment determinat, tot i que ara es permet.

Malgrat haver demanat aquesta mesura d'urgència, Valenzuela assegura que, a partir del mes de setembre, el Col·legi d'Advocats estudiarà en profunditat l'esdeveniment i mirarà si és denunciable. "D'acord que és una tradició, però també ho era portar els cristians a què se'ls mengessin les feres", assenyala.