El Poemestiu -festival de poesia de l'Alt Empordà- arriba enguany a la seva cinquena edició tot consolidant-se en un entorn tan competitiu com és la Costa Brava durant els mesos de juliol i agost. En aquesta ocasió, comptarà amb 25 artistes que oferiran nou recitals en sis poblacions diferents: Navata, Taravaus, Figueres, Darnius, Castelló d'Empúries i Mollet de Peralada, on el celler La Vinyeta continuarà acollint els sopars literaris. Com a novetat, enguany s'ha organitzat un concurs d'aparadors a Figueres, per tal d'aconseguir que la poesia «entri pels ulls» a la ciutadania, segons explica l'organitzador del festival, Daniel Ruiz-Trillo.

El Poemestiu intenta relligar cada any la poesia amb una altra disciplina. En aquesta ocasió, l'escollida ha estat l'art i el disseny, de manera que Navata acollirà una exposició d'Antoni Prat i Darnius una d'Albert Cuevas. A més, el dia 7 d'agost, durant l'entrega dels premis literaris que es convoquen cada any, hi haurà l'actuació musical de Liv Hallum i Ivan Garriga i Javi i Laura Jareño.

El cinquè Poemestiu va començar el dia 4 de juliol amb un vermut al Trull de ca l'Arrufat (Taravaus), i el dia 11 van actuar Mariona Roca i Joan Calsina a la Vinyeta. Ara, la propera cita serà el dia 25 de juliol, a les set de la tarda, a la plaça de l'Església de Figueres. L'1 d'agost es farà un recital al bar El Sindicat de Navata (a les nou del vespre), mentre que el dia 8 d'agost, a dos quarts de cinc de la tarda, serà el torn de Castelló d'Empúries, amb un acte organtizat a la Farinera. Finalment, el dia 12 d'agost, a les vuit del vespre, el Poemestiu es traslladarà a la plaça Major de Darnius.

Paral·lelament, el celler La Vinyeta de Mollet de Peralada acollirà també els sopars literaris, de manera que el dia 18 de juliol hi haurà l'actuació de Dit i Fet, el dia 7 d'agost s'entregaran els premis literaris i el 14 d'agost hi actuarà Un Tal Pere.

El Poemestiu, festival independent dedicat a la poesia excusivament en català, s'està obrint cada cop més al territori, i, segons explica Ruiz-Trillo, en aquesta ocasió compta amb la presència de les autores Montse Pellicer i Montse Cercós, del Maresme, i Albada Albagès i Josep Lleixà, de Tarragona, entre d'altres.

Solidaritat amb l'autisme

D'altra banda, el festival també vol mostrar la seva vessant més solidària i ho farà de la mà de l'Associació Univers Àgatha, dedicada a sensibilitzar sobre l'autisme. Per això, durant el recital de Castelló d'Empúries, el dia 8 d'agost, comptaran amb el poeta Gabriel María Pérez, impulsor de l'associació, que donarà a conèixer la seva tasca i recaptarà fons per a l'associació. També hi haurà el poeta Joan Verdaguer, vinculat així mateix a l'Associació.