Quins records s'emporten els gironins dels seus viatges? Aquesta és la pregunta que les investigadores Olga Taravilla i Azahara Cerezo estan indagant amb el seu projecte Geografies del souvenir, per tal de saber què és allò que els habitants de Girona guarden dels seus viatges. La proposta s'ha posat en marxa aquest juliol amb l'ajuda de la subvenció KREAS de l'Ajuntament de Girona. Totes aquelles persones que hi vulguin col·laborar només han d'enviar un correu amb una fotografia del souvenir indicant d'on prové.

Aquest projecte forma part d'un treball molt més ampli que va arrencar l'any 2014 a la recerca dels records que s'emporten els turistes en el seu seu pas per la Costa Brava i els Pirineus gironins. «Busquem tot allò que evoca l'experiència del viatge i s'erigeix com a mediació del record, busquem quin testimoni del viatge i de l'experiència viscuda guarden els viatgers i els fa reviure els mapes recorreguts», explica Taravilla.

Els dos treballs culminaran amb una exposició prevista per a finals d'any a l'Espai 3r Esquerra de CoEspai. «A l'exposició volem crear unes geografies del souvenir d'anada i tornada, del món a Girona i de Girona al món», indiquen les seves responsables. Tot plegat, amb l'objectiu de fer una col·lecció d'objectes, fotografies i memòries de les comarques gironines i descobrir els records d'altres llocs del món que hi ha a la demarcació.

L'ADN d'un souvenir

Les motivacions que porten a comprar un souvenir són molt diverses i variades depenent de si és un regal personal o si és un regal pels familiars i amics. «Un souvenir ens parla de la persona, dels seus interessos, de les seves aficions, de la seva relació amb el viatge i de com el simbolitza», expliquen les investigadores. El souvenir és un concepte molt complex que simbolitza el viatge i la vivència en un lloc desconegut.

Per tal de confeccionar l'arxiu de records de les comarques gironines, les investigadores recullen els souvenirs principalment per dues vies. En primer lloc, a través d'un formulari al web i per correu electrònic; i en segon lloc a través d'un robot-cercador automatitzat que busca a diferents xarxes socials a partir d'unes paraules clau establertes prèviament. Aquest juliol s'ha obert una nova via, amb la col·laboració del Patronat de Turisme Costa Brava - Pirineu, on els turistes poden enviar els records que s'han endut de la província de Girona i guanyar una nit d'hotel a la ciutat. «Hem obert un concurs a través de Facebook, Twitter i Instagram en el qual demanem que ens enviïn un souvenir singular a través del hashtag #SingularSouvenir», explica Taravilla.

Per dur a terme aquest treball, les investigadores han comptat amb la beca de recerca Ivette Barbaza atorgada pel Patronat de Turisme de Girona, en els premis Gi!2014. «Buscàvem un tema que s'apropés a l'estudi del paisatge humà de Girona. Ens va agradar la idea de fer una cartografia partint d'un element personal: el souvenir», explica Taravilla.