Els cuiners Marc Joli i Fran Vicente, finalistes del concurs televisiu Top Chef 2014, posaran divendres la nota mediàtica al Gastromusical de l'Escala, on cuinaran a quatre mans acompanyats de l'Always Drinking Marching Band en el que promet ser una nit divertida i amb ambient de revetlla.

Mesos després de l'experiència a Top Chef, a Joli i Vicente no els falten projectes. El primer regenta la Taverna Cal Músic, a Figueres, però a més també està preparant un projecte a Barcelona i té entre mans una nova aventura televisiva. Vicente, per la seva banda, s'ha continuat formant al llarg dels darrers mesos -amb estades a restaurants com el de Martín Berasategui i Quique Dacosta- i, a llarg termini, vol obrir el seu propi local a Madrid. A tots dos, però, la visiblitat que els va donar Top Chef els ha permès ser imatges de diferents marques i participar en projectes com el que portaran al Gastromusical.

En aquesta ocasió faran un sopar tipus còctel, amb una dotzena de plats que han pensat conjuntament però que es repartiran a l'hora de cuinar-los. «Volem que la gent pugui disfrutar i veure'ns, que sàpiga que no només som personatges televisius sinó que som cuiners de veritat», assenyala Vicente. Malgrat haver estat rivals en el concurs, s'han convertit en bons amics i Joli assegura que junts són «molt més complets i potents», de manera que poden fer moltes coses. El menú inclourà diverses tapes -per exemple, salmorejo de cireres i gamba vermella, ravioli de botifarra de perol i poma de Girona i garota gratinada, entre altres- i un plat de cada cuiner: Parmentier de celerí amb vieira (Vicente) i mar i muntanya de vedella i anxova de l'Escala (Joli). Finalment, les postres seran conjuntes. A més, Joli i Vicente cuinaran acompanyats de l'Always Drinking Marching Band, que posarà un toc festiu a la nit.

Malgrat tenir ganes de demostrar la seva vàlua professional més enllà de les càmeres, tots dos es mostren satisfets del seu pas per Top Chef. «Per mi, el més important va ser haver tingut aquesta experiència de la televisió, que és molt bonica, perquè mai l'havia viscut i és diferent. Però sobretot em quedo amb els companys, amb tot el que vaig aprendre i em va ensenyar tothom», assegura Vicente. Per a Joli, el pas pel programa ha estat positiu perquè li ha donat visibilitat: «M'han sortit més feines, la gent pensa en tu, tens clients que vénen de fora que et volen conèixer i que si no haguessis sortit a la televisió mai haurien vingut», indica. A més, també li ha permès obtenir el reconeixement dels companys i els professionals del sector. «Top Chef et situa una mica al mapa»,indica.

Les claus per destacar

Un mapa que, en un moment en què la gastronomia està més de moda que mai, cada cop és més competitiu. Com es fa, doncs, per destacar davant de tants bons cuiners com hi ha actualment? «Cada cuiner té la seva personalitat, i depèn del carinyo que imprimeixes als plats: al final, l'art de cada cuiner és diferent», diu Vicente. I Joli ho corrobora: «Has de ser constant, treballar molt, però també tenir alguna cosa a dir, a transmetre. Si treballes fort i dur, acabes veient la llum», assenyala.