Un capvespre d'estiu casa amb gairebé quealsevol cosa. Però si es tracta de poesia, música i vi, tot junt però no barrejat, doncs molt millor. Aquesta és la premissa del festival Poemestiu, el festival de poesia de l'Alt Empordà, que ha arribat a la seva cinquena edició amb més bona salut que mai. Divendres al vespre es van entregar els premis -que s'han celebrat per segon cop- en una vetllada al celler La Vinyeta, de Mollet de Peralada. El primer premi se'l va endur Núria Albertí; el segon, Jordi Roig, i el tercer, Gabriel Maria Pérez.

Malgrat que el Poemestiu està molt arrelat a l'Empordà, el festival ha anaat creixent i els poetes que hi participen vénen de tot Catalunya. Una de les poques condicions que se'ls demana és que els textos que presentin a concurs estiguin relacionats, d'alguna manera o altra, amb l'Empordà. I així ho va fer la sabadellenca Núria Albertí, vencedora amb un recull de poemes on en destaca un en què la tramuntana és la protagonista. "A l'Empordà, el clima marca molt el caràcter de les persones. És una terra dura, que no et dóna la benvinguda ràpidament, però que s'aprecia per la seva bellesa salvatge", va explicar. I sap del que parla: el seu pare és de Figueres i ella, des dels dos anys, ha passat a l'Empordà les vacances i els caps de setmana. En el cas de Jordi Roig, el vi -com no podia d'altra manera, amb aquest escenari- protagonitzava el poema escollit per llegar en veu alta, mentre en el cas de Gabriel Maria Pérez es tractava del mar.

La vetllada va anar acompanyada d'una degustació de vins a la Vinyeta i d'un sopar a càrrec de Roger Sobrebals, del càtering Cabell d'Àngel, que va oferir un menú fesc a base de crema de carbassó i tòfona blanca, una amanida de salmó i fideuà. Abans, el duet d'acordió i violí Liv Hallum i Ivan Garriga van posar la nota musical a la trobada, igual que els germans Javi i Laura Jareño, molt habituals en els circuïts de cantautors. El colofó final el va posar una observació astronòmica a càrrec de Francesc Pruneda, que va donar a conèixer els secrets dels planetes del sistema solar i va ajudar a veure'ls a través d'un telescopi.

El Pomestiu, tanmateix, no s'atura. El proper divendres, 14 d'agost, hi haurà un nou sopar literari a La Vinyeta amb l'actuació musical d'Un Tal Pere. També en aquest escenari es durà a terme un sopar entre vinyes i visita nocturna el dia 21 d'agost, mentre que el 28 serà el moment de fer una verema en família.

Igual que l'any passat, els recitals del Poemestiu s'han celebrat enguany a Travaus, Navata, Darnius, Figueres i Castelló d'Empúries, a banda de Peralada.