Unes dues mil persones van passar ahir pel correbous de Roses dins els actes de la Festa Major. Amb més de vint anys d'història és un acte tant popular com polèmic. Una cinquantena de persones d'associacions animalistes es van concentrar a la tarda per demanar que s'anul·li. L'Ajuntament té previst fer un consulta tant per a aquesta activitat com per als ànecs per decidir si es mantenen el 2016. La Festa Major va oferir ahir altres actes tradicionals com l'entrega dels dracmes. El de plata va ser per sis persones de Roses que durant anys han estat l'ànima del carnaval o la Travessia de Natació amb 215 nedadors.

Una quinzena de vaquilles van fer córrer matí i tarda els corredors que van voler desafiar-les a l'interior del tancat on va tenir lloc el correbou, l'antic càmping Bahia. Es molt tradicional de poblacions del sud d'Espanya d'on provenen moltes families que, de diferents pobles de la comarca, aprofiten per participar-hi. Entre aquests es barregen turistes que no es perden encuriosits les embestides de les vaquilles als corredors, alguns dels quals van patir més que un ensurt.

Però l'acte, al costat dels ànecs, és any rere any polèmic pels detractors de l'activitat. "La tortura no és cultura", "Prou correbous", o "Abolició" eren alguns dels lemes que cridaven o penjaven de pancartes els assistents ahir a la protesta. La presidenta de l'Associació animalista de Roses, Mercè Homs, considera que l'Ajuntament els hauria de suprimir sense ni tan sols esperar-se a saber el resultat de la consulta perquè entén que, a diferència dels ànecs, no es pot argumentar que té molts anys d'història. "Això és una cosa imposada, i ara han de fer un referèndum?", es pregunta. Els manifestants de l'associació rosinca i una de Girona es van situar a uns metres del tancat on tenien lloc les vaquilles mentre cridaven i xiulaven. Des de l'organització, Javi Ruiz, posava de manifest que "jo sóc democràtic al cent per cent" i considera que serà bo el referèndum "i si surt que no, doncs s'ha acabat, i si no, s'ha acat abat això -amb referència a les protestes-".

Mentrestant considera que ells fan una festa legal, on no es maltracta l'animal. Però Roses va viure ahir molts altres actes. Al matí un dels més "emotius" destacava l'alcaldessa, Montserrat Mindan, va ser l'entrega dels guardons, el dracma de Roses, enguany a Narcisa Cusí, Olga Pujol, Maria Àngels Foraster, Josep Calvet, Miquel Fonolleras i Alfons Magester vinculats de tota la vida al carnaval i com a transmissors dels valors de la festa. Pel que fa a la travessia, 215 nedadors van participar a la curta de 750 metres i 1500 metres la llarga. Per a avui continuen actes tradicionals com les cucanyes on s'esperen més protestes per l'empaitada d'ànecs.