Parlar de gorgues a les comarques gironines és com parlar de les braves del König, dels diumenges al Castell de Sant Miquel o de l'estany -i no el llac- de Banyoles. Són com trending topics locals enormement apreciats però alhora resguardats de la mirada forastera, com si es tractessin de petits secrets d'Estat. Si en veure les fotografies d'aquestes pàgines ha decidit començar a llegir aquest text, és que vostè també ha visitat una gorga alguna vegada. O si més no, segur que ara ja té ganes de fer-ho. I s'entén. Les gorgues que s'amaguen en els indrets més enigmàtics i sorprenents de la nostra geografia són petits tresors naturals que fan el maridatge perfecta amb una tarda d'estiu. Són petits racons refugiats de la civilització, on la lògica del carpe diem marca el ritme d'estones de relax i diversió, a primera hora del matí o a darrera hora del dia, però sempre envoltats d'un entorn sublim i inigualable.

Qui es recorda ja de les paradisíaques cales de la Costa Brava podent gaudir d'aquestes espectaculars piscines naturals? Aquest estiu proposem una ruta per descobrir les gorgues més sorprenents del nostre territori, aquelles que val la pena conèixer, reconèixer i poder gaudir, acompanyat de la família, els amics o la parella.

Les gorgues configuren l'alternativa perfecta als xafogosos dies d'estiu. O també són ideals per aquells que en ple mes de juliol o d'agost encara no han fet vacances i necessiten posar pausa a la rutina. Són espais privilegiats que conviden a passar-hi una estona tranquil·la i lluny de preocupacions, on de ben segur que les tardes d'estiu seran diferents. Banys refrescants al capvespre o picnics entre capbussades faran d'aquest indret un lloc especial, al qual tindran ganes de tornar l'any vinent.

Els oferim una selecció de les millors gorgues de la província. Però això sí, una recomanació: les més especials s'han de descobrir.

Gorga del pont d'Oix (Montagut i Oix, la Garrotxa) - Ve de gust refrescar-se en un indret històric? Sota el pont medieval d'Oix s'amaguen unes gorgues naturals des d'on es pot contemplar i sentir en la pròpia pell la puresa dels paisatges que ofereix l'Alta Garrotxa. Una experiència màgica amb vistes immillorables per gaudir d'una tarda d'estiu diferent.

Gorgues de Font de la Torre (Canet d'Adri, el Gironès) - Són les gorgues més conegudes de la comarques gironines, però tot i així continuen sent l'oasi per excel·lència després d'una llarga i dura jornada laboral. Lluny de morir d'èxit, aquestes gorgues d'origen volcànic són un paradís amagat a pocs minuts de Girona. Ideal per anar-hi al capvespre.

Gorgues de Salenys (Romanyà de la Selva, el Baix Empordà) - L'indret ideal per als amants de l'aventura. Situades en ple massís de les Gavarres, les gorgues de Salenys gaudeixen d'un valor afegit: una via ferrada que permet practicar el pas per ponts tibetans en un entorn privilegiat. Un paisatge natural sublim ubicat a només uns minuts de la platja. Ideal per a famílies.

Gorga del Molí dels Murris (Cogolls, la Garrotxa) - En el camí que uneix les Planes d'Hostoles amb Cogolls trobem una de les joies del patrimoni gorguístic. Es tracta d'un indret paradisíac, on les aigües blau turquesa donen vida a indret màgic que s'ha consolidat com un clar rival a les cales més il·lustres.

Gorgues de Sant Aniol d´Aguja (la Garrotxa) - L'excursió és obligada. La ruta ofereix una gran varietat de gorgs per a tots els gustos: el gorg Blau, el gorg Fosc, el salt de la Capa i l'espectacular salt del Brull. Tot i que es tracta de paratges espectaculars, és una ruta complicada i amb poques zones ombrívoles, però la recompensa val molt la pena.

Gorgues del pont de Llierca (Montagut-Tortellà, la Garrotxa) - Situades sota un pont medieval de 28 metres d'altura les gorgues del Pont de Llierca -ubicades entre Montagut i Tortellà- són un dels indrets més apreciats de la comarca. També coneguda com la platja de la Garrotxa, és un dels llocs amb més afluència de gent a l'estiu però alhora més espectaculars. Es tracta d'una gorga des d'on es pot observar una vista panoràmica, contemplar el pont des de sota o bé refrescar-se en les seves aigües cristal·lines. Una bona alternativa per combinar amb una excursió al matí i gaudir d´un bany a la tarda. Ideal per anar-hi en família.