Quan pensem en la feina d'un pastor, la majoria ens l'imaginem fent córrer les ovelles amb un bastó o assegut a l'ombra mentre aquestes pasturen. I en realitat és molt més. Per tal de donar a conèixer l'ofici de ben a prop, l'estació nàutica de l'Estartit-Illes Medes i el mas Muxach-escola de natura La Coloma organitzen visites perquè estiuejants i turistes puguin viure en primera persona l'experiència de convertir-se en pastor, ni que sigui per un dia.

L'anima de la visita és el pastor Jordi Muxach, conegut arreu de Catalunya per la seva habilitat amb els gossos d'atura, que són, assenyala, «la mà dreta i sovint també l'esquerra del pastor». Gràcies als gossos, explica, és més fàcil controlar els ramats, ja que així el pastor no ha de córrer d'un costat a l'altre darrere dels animals. Muxach, que ha guanyat nombrosos concursos de gossos d'atura, fa durant les visites una exhibició amb aquests animals que és, sense dubte, el moment estrella de l'activitat.

La ruta, però, té molts altres al·licients. Per exemple, Muxach mostra com esquilar les ovelles mentre que Montse Vila s'encarrega d'ensenyar l'hort, on els petits visitants descobreixen que les verdures no vénen de la capsa del súper sinó de terra. També es donen a conèixer altres tipus d'animals, per tal que els infants aprenguin a diferenciar un cavall d'un vedell o puguin veure els conills i gallines de ben a prop. El més interessant, assenyala Vila, és que el mas Muxach és una explotació ramadera a ple rendiment, de manera que els visitants poden palpar la realitat tal com és, sense artificis. A més, tenen un pla pedagògic adequat a cada edat. D'altra banda, ofereixen tastets de xai per donar a conèixer el producte de quilòmetre zero.

L'escola de natura s'adapta, de fet, a les necessitats dels visitants. Les visites poden ser de mig dia o de dia sencer, i malgrat que estan especialment pensades per als més petits sovint també en gaudeixen els adults. «Han vingut adults que els agrada aquest món, gent de l'ofici, i diuen que és tot un espectacle veure el treball dels gossos», assenyala, orgullós, Muxach. Segons indica, arran de la seva participació en concursos de gossos d'atura de tot Europa va veure que aquest tipus d'activitats ja es portaven a terme en altres països i per això va decidir fer el mateix aquí, amb el valor afegit que no ho ha hagut de crear des de zero sinó que ho ha fet a la seva pròpia explotació ramadera, que ja estava en funcionament.

Aquesta experiència és la primera vegada que s'inclou dins l'oferta de l'estació nàutica de l'Estartit-illes Medes, que ofereix un ventall d'entre 30 i 40 activitats lúdiques. Segons explica el president de l'entitat, Josep Maria Pla, l'objectiu és donar a conèixer els atractius de tot el territori, de manera que no es limiten només a les activitats aquàtiques. Per exemple, una de les altres activitats «d'interior» que ofereixen és baixar en caiac pel riu Ter. La seva voluntat, indica Pla, és organitzar activitats que puguin agradar a tota la família i que els permetin passar unes vacances actives, que és el que busca la majoria de visitants. Entre les propostes més sol·licitades hi ha el Flyboard, el paddel surf o les excursions amb Segway.