Llegir un bon llibre per fer passar la calor és un clàssic de l'estiu. Bé, o com a mínim entra dins dels propòsits de la majoria de mortals. Per fer-ho més fàcil, a les comarques de Girona hi ha aquest estiu fins a 30 biblioteques que ofereixen els seus serveis allà on els lectors passin les vacances: platges, piscines, llarcs o jardins; els llibres arriben fins on faci falta. La bibliopiscina d'Arbúcies, que va entrar en funcionament l'any 1992, va ser la pionera de la demarcació, mentre que la biblioplatja de Sant Feliu de Guíxols és de les més noves, ja que s'ha estrenat aquest estiu.

«Estem convençuts que el llibre ha d'estar present a la vida quotidiana, i tenint en compte que a l'estiu la majoria de gent està a la platja, ja feia temps que volíem apropar-los la lectura a la sorra», explica en David Hernández, director de la biblioteca pública de Sant Feliu de Guíxols. «Els humans vivim d'històries, i els llibres no deixen de ser-ho», afegeix. Per això, al mòdul que s'ha instal·lat a la platja, just al costat de la Creu Roja, es poden trobar tota mena d'històries: des de novel·la en diferents idiomes fins a contes infantils, assaig, teatre, còmics, diaris i revistes, entre altres.

El servei ganxó es va posar en funcionament el dia 16 de juliol i durarà fins el 31 d'agost. La biblioplatja està oberta cada dia i de moment ha atès prop de 450 persones, la majoria de les quals (un 60%) són infants de fins a 14 anys. Per això, solen organitzar també activitats infantils i lectures de contes. Els llibres del Diari del Greg i Geronimo Stilton són els que tenen més sortida entre la mainada. En canvi, la franja menys representada és la de joves d'entre 14 i 25 anys, tot i que, explica Hernández, això no vol dir que no llegeixin. Tot es tracta d'encertar el llibre.

Entre els adults continuen tenint tirada els best-seller, com La Catedral del Mar i Els Pilars de la Terra. «La gent continua llegint», assenyala Hernández. Potser ha canviat la manera de fer-ho -hi ha gent que abans anava a la biblioteca i ara ho fa amb l'e-book-, però el director de la biblioteca considera que l'hàbit no s'ha perdut. A Sant Feliu, els llibres es poden agafar en préstec, llegir-los a les mateixes instal·lacions de la biblioplatja o endur-se'ls a la tovallola i retornar-los abans de marxar cap a casa. Aquestes dues últimes són les opcions preferides per als usuaris. Per a Hernández és important que en l'era de la lectura fragmentada, amb els 160 caràcters de Twitter com a principal exponent, és important que la gent continuï fent l'esforç de concentració que requereix llegir un llibre.

A la bibiopiscina d'Arbúcies, per la seva banda, han vist que precisament les novel·les són els llibres que menys demanen els seus usuaris. «El primer any vam portar una mica de tot, per veure què tenia més sortida, però llavors ens hem anat adaptant als gusos de la gent», assenyala la cap de la biblioteca d'Arbúcies, Sílvia Fontbona.

Per això, les novel·les ja ni tan sols les porten a la bibliopiscina, tot i que si algun usuari les vol sempre les pot demanar. «Veiem que a l'estiu hi ha un altre hàbit de lectura, i la gent ens demana coses molt visuals, per entretenir-se», explica Fontbona. Per això, l'oferta per als adults inclou bàsicament llibres sobre com educar infants, cuina, revistes i diaris;mentre que també hi ha volums per a infants de totes les edats. El fons que porten a la piscina no és estàtic, sinó que el van variant cada setmana.

Entre el públic d'Arbúcies hi ha, sobretot, gent del poble. Durant els primers anys tenien més estiuejants, però ara no n'hi ha tants i es tracta, sobretot, de gent amb segones residències. De cares a l'any que ve, una de les seves ambicions és pintar un graffiti a la paret de la bibliopiscina per decorar una mica més la zona.