L'incombustible Miquel del Roig torna aquest estiu a les comarques gironines on, guitarra en mà, tornarà a fer ruta per portar els «garrotins» a totes les festes majors d'arreu del territori.

Per què li diuen Miquel del Roig?

Jo em dic Miquel Vendrell, però em diuen així pel meu avi. Ell era pèl-roig i el cridaven pel sobrenom de «Roig». El nom va passar al meu pare i després a mi.

Creu que La farola és el seu «greatest hit»?

Sí, és la millor cançó que he escrit jo. En tinc unes 40 a l'SGAE, però La farola és la més coneguda.

En què s'inspira per fer les lletres?

M'inspiro en coses que trobo per internet o amb revistes com El Jueves. També pregunto a la gent i agafo coses que llegeixo als diaris. Amb les lletres busco que tinguin humor, fer país, i fer denúncia.

Què s'ha de denunciar?

Doncs tot allò que fan malament els polítics. I si ho podem dir d'una forma alegre, rient i cantant, entra millor.

Per què la seva música té tant d'èxit a les comarques gironines?

Bona pregunta. Aquí a dalt, hi ha molta cultura musical de país català. Molta. A l'Ebre a la gent li agrada més ballar i prou, de concert n'hi ha poc, tot i que ara està canviant. Però si vull fer un concert, he de pujar aquí dalt, de Barcelona cap amunt.

Quina és la millor Festa Major de les comarques gironines?

N'hi ha moltes! Si n'he de dir una, m'agrada molt la de Viladamat. És un poble petit, on mana la CUP, i cada any s'omple «a tope». Allò és increïble. Cada any hi vaig, des de fa uns 15 anys, i aquest any hi torno.

Només hi ha gent jove a les festes majors?

I grans també! De la meva edat, que venen a escoltar i a les fires! I també s'ho passen bé, perquè és una festa per a tots els públics.

Es queda de festa vostè després de les seves actuacions?

No, dona, no! La veu s'ha de cuidar! Si en acabar el concert te'n vas de festa sempre es força la veu i l'endemà no podria cantar. S'ha de dormir, com a mínim, 7 o 8 hores per la veu.

Quan era jove anava cada cap de setmana a una festa diferent? No, jo abans feia ball, cada dia eh! Anava algunes tardes per Salou, als càmpings o als hotels. Ballàvem la cúmbia, pasdobles, tot això. Als hiverns me n'anava als bars, les tasques i els pubs i cantava més com faig ara.

Amb quins grups li agrada compartir backstage?

Amb Els Catarres hi tinc molta afinitat, perquè els conec des que ells no eren res. M'agraden molt també quan toquen.

Què li agrada més de fer «garrotins»?

Que tothom participa. Hi ha gent que puja i en sap molt, i n'hi ha d'altres que diuen burrades... però en general, n'hi ha de bons. Per mi, qui ha pujat a fer millors garrotins és en Titot de Brams. És un crack.