Conèixer la feina diària dels pescadors al Museu de la Pesca de Palamós. Convertir-se en arqueòlegs per un dia al jaciment ibèric Ullastret. Descobrir que no sempre va existir Netflix al Museu del Cinema de Girona. Fer un esforç per veure constel·lacions i planetes des de l´Observatori Astronòmic de Llagostera o del recentment inaugurat a Albanyà. Més enllà del sol i platja, i fins i tot més enllà de Dalí i la gastronomia, el turisme científic té molt camp per córrer a les comarques gironines. Les propostes hi són, només cal saber com trobar-les.

Igual que succeeix al conjunt d´Espanya, l´interès pel turisme científic ha crescut en els darrers anys a les comarques gironines. Aquest tipus de turisme, que es troba molt més avançat a altres països com França o els Estats Units, engloba aquelles activitats que es desenvolupen enmig de la naturalesa, entorns d´investigació o museus en els quals la ciència és el principal motor per gaudir i aprendre.

La Fundació Catalana per a la Recerca i la Investigació proposa dotze espais de les comarques gironines on descobrir que la ciència no té per què estar renyida amb la diversió. Es tracta de les coves prehistòriques de Serinyà, el jardí botànic Mar i Murtra de Blanes, el Parc Neolític de la Draga de Banyoles, el Museu dels Volcans d´Olot, la Col·lecció d'Automòbils Salvador Claret de Sils, l´Observatori Astronòmic de Llagostera, el Museu de la Pesca de Palamós, la ciutat ibèrica d´Ullastret, el Museu del Cinema de Girona, el Centre d´Interpretació del Peix de l´Escala, el Museu de la Tècnica de l´Empordà i la Farga Palau de Ripoll.

Per tal que equipaments d´aquest tipus tinguin èxit, hi ha un factor clau: la divulgació. I aquesta ha d´anar acompanyada, inevitablement, d´una implicació més gran de les administracions i una bona formació per als que s´hi dediquen. «Estàs obligat a ser guia turístic, però una activitat de turisme científic l´ha d´impartir algú format, que sàpiga molt del tema», assenyala l´experta Teresa Cruz. Per a ella, l´ideal seria que els propis científics puguin aconseguir una acreditació específica per dur a terme aquesta tasca. L´investigador Álvarez Martínez Sevilla creu que el turisme científic té potencial, però que encara no ha fet el salt al gran públic per les traves legislatives i reglamentàries. Queda, doncs, molt camí per recórrer.