La Fundació Esplai Girona-Mare de Déu del Mont, que depèn del Bisbat de Girona, celebrarà des d'ara i fins a principis de 2018 els 100 anys del naixement dels casals d'estiu. L'acte central tindrà lloc el 27 de juliol amb una trobada de centres d'esplai a Girona.

Els casals d'estiu són d'origen gironí. Van ser creats pel seminarista Jaume Moret, que l'any 1917 va començar a cuidar nens de Girona que si no es trobaven pel carrer. L'activitat va començar al carrer del Sac, després va passar a la plaça de l'Oli i finalment es va fer al seminari. Malgrat que tenia un vessant religiós i catequístic, l'ambient era més «amable», va explicar ahir el president de la Fundació, Pere Fanals. Així, feien sortides a la Vall de Sant Daniel, jugaven a futbol o cantaven, entre altres.

El projecte, que va ser continuat per Evarist Feliu, es va anar consolidant al llarg dels anys. Durant la Guerra Civil, tanmateix, l'activitat es va aturar i no va ser fins l'any 1948 quan es va tornar a reprendre. Amb l'inici de la democràcia, la Generalitat i els ajuntaments van començar a contribuir-hi perquè ho van veure com una necessitat social. Des de llavors, el model del casal d'estiu s'ha popularitzat a tot Catalunya i s'ha convertit en un dels referents en el món de l'educació en el lleure.

Actualment, segons les dades de la Fundació, al Bisbat de Girona hi ha nou casals d'estiu amb 1.305 participants i 120 monitors i directors. A més, l'entitat gestiona sis casals de l'Ajuntament de Girona, que suposen 470 participants i 70 monitors, dels quals 50 són dels centres d'esplai de la pròpia Fundació.

Un centenari amb festivitats

La celebració dels 100 anys s'allargarà des d'ara i fins a finals de gener. El dia 27 de juliol el Parc de la Devesa acollirà una trobada de casals d'estiu des de les 10 del matí fins les 12 del migdia. Està obert als 25 casals d'estiu de la ciutat, que tenen un total de 3.000 infants i dels quals ja se n'han inscrit 500 a la trobada. A més, es preveu també la presència de 80 monitors. Durant la celebració, els nens podran gaudir d'un espectacle infantil amb jocs i festa d'escuma organitzat per l'exmonitor d'esplai Jordi Tonietti. Al vespre, hi haurà un concert destinat als monitors i exmonitors a càrrec d'Els Montgrons de la Bisbal, que interpretaran cançons dels Esquirols i altres peces relacionades amb el món de l'esplai. La cita serà a partir de les nou del vespre a la plaça de la Constitució. L'actuació començarà amb un videoclip elaborat pels infants del casal Estiu amb Art. La temàtica serà la música folk, ja que «és un signe d'identitat que ha viscut durant molt de temps» segons Lluís Illas, director de l'Esplai de Girona.

Més endavant, s'organitzarà també una exposició fotogràfica i una conferència. Des de la Fundació fan una crida perquè tothom que tingui fotografies antigues de casals els la faci arribar, especialment si són d'abans de la dècada dels 70. La mostra es podrà veure a la Casa de Cultura de Girona i més endavant, si és possible, serà itinerant per diferents municipis. Finalment, la celebració centenària també inclourà una xerrada sobre el món dels casals, que es farà en base a les fotografies de l'exposició i una celebració d'acció de gràcies a càrrec del bisbe, Francesc Pardo.