Gran part dels festivals musicals d'estiu que se celebren a la Costa Brava tenen una característica comuna en la seva programació: l'eclecticisme. És a dir, intenten portar el bo i millor dels diferents gèneres musicals. Enguany, el Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols ha volgut apostar més encara per aquesta qualitat i ha programat, per primera vegada en els seus 55 anys d'història, una jornada dedicada exclusivament a la música electrònica. La cita, que se celebrarà aquest dissabte 19 d'agost coincidint amb el tancament del festival, serà una realitat gràcies a la coproducció entre la promotora gironina Electrona, l'escola de música avançada i so EUMES i TheProject, que han unit esforços per introduir aquest estil musical, tant actual com de futur, en la programació del Porta Ferrada.

Un «beach club» per un dia

«L'Electronic Sunset -nom que rep la jornada- vol ser per un dia el beach club que en aquests moments no té la Costa Brava», explica Xavi Izquierdo, cofundador d'Electrona, una promotora gironina d'esdeveniments de música electrònica que té la voluntat d'introduir i assentar el gènere musical a la demarcació. Electrona ja ha organitzat altres esdeveniments, com la Sant Pere Galligants Experience i l'Escape in the Park, ambdós celebrats a la ciutat de Girona l'any passat. «Fa temps que lluitem perquè Girona torni a gaudir de bona salut pel que fa a música electrònica i l'Electronic Sunset té aquesta intenció», afegeix Izquierdo. Els organitzadors volen acostar aquest gènere a nous públics i, al mateix temps, treure els estigmes que sempre s'han associat a aquesta música. Segons Izquierdo, «s'ha programat una electrònica elegant que agradarà tant al públic més jove com al més adult».

Escena internacional i local

Respecte als artistes que actuaran a Sant Feliu, hi seran presents noms de l'escena internacional i local en una jornada que durarà 18 hores. L'Electronic Sunset s'iniciarà al migdia amb les pre- sunset street sessions a càrrec de l'Escola EUMES a l'hostal Chic i La Gàbia dels Mussols. Més tard, a les sis de la tarda i ja a l'Espai Port, el col·lectiu Solar Sounds -una promotora musical també gironina- realitzarà un back to back amb dos dels seus discjòqueis. Amb la caiguda del sol arribarà el torn dels caps de cartell: el berlinès Claptone, amb els seus sons elegants i ritmes frescos i energètics, i la veterana Miss Kittin, reina de l'electroclash i que, de ben segur, no deixarà indiferent a ningú. Per tancar l'Espai Port, dos noms locals: el productor i director de l'Escola EUMES, Mootiv, i el que va ser el principal discjòquei de La Sala del Cel de Girona, Eduexploited. I ja per rematar la jornada, Oscar Aguilera d'El Row, portarà els ritmes més vitals i ballables a la sala Las Vegas fins ben entrar la matinada.

Pròximes edicions

En la presentació de l'Electronic Sunset al maig, tant el director artístic del festival, Albert Mallol, com el regidor responsable de Territoris de Sant Feliu, Josep Saballs, van fer una aposta ferma perquè la cita tingui continuïtat en pròximes edicions. Xavi Izquierdo, d'Electrona, confirma aquesta voluntat: «A més de repetir la festa l'any que ve, ens agradaria créixer en durada i activitats. La intenció seria allargar l'esdeveniment a dos dies. D'aquesta manera podríem programar més actuacions, fer master class, tallers... també volem portar nous artistes encara més top». El festival més antic de Catalunya és, alhora, el més eclèctic i innovador.